Sport

2013.05.02. 07:03

Ezért világklasszisok...

Debrecen - Tabaka József nem tudta felborítani a papírformát, az esélyesebb sztárok jutottak tovább.

Debrecen - Tabaka József nem tudta felborítani a papírformát, az esélyesebb sztárok jutottak tovább.

A szokásokkal ellentétben, nemcsak a Nagyerdőn és a Vekeri-tónál nyüzsgött az élet május 1-jén délelőtt, hanem a Gázvezeték utcán is. Az idáig is megszokott volt, hogy szurkolók ezrei zarándokoltak a munka ünnepén a délutáni salakversenyre, ám idén már 10 órától több százan gondolták azt, hogy a salakstadionban a helyük, hiszen ekkor tartották a salakmotoros egyéni Európa-bajnoki középdöntő edzését. Ez a felfokozott hangulat jól jelezte, kiváló versenyre volt kilátás, hiszen évekre, sőt évtizedekre visszamenőleg nem láthattak a drukkerek ennyi világsztárral megtűzdelt startlistát a cívisvárosban.

A startok döntöttek

A délutáni megmérettetésre a várakozásoknak megfelelően több ezren gyűltek össze a salakstadionban, s a hazai szurkolósereg bízott abban, hogy Tabaka József hazai pályán bravúrt ér el, s kiharcolja a kvalifikációt, azaz a legjobb öt közé kerül.

A debreceni kedvenc már az első futamában belecsöppent a „csillagok háborújába”, ugyanis két korábbi Grand Prix-menő, a dán Hans Andersen és a lengyel Janusz Koldziej állt mellette a startszalagnál – Tabaka ebben a futamában harmadik lett. A magyar bajnok a következő futamában a horvát sztár, Jurica Pavlic mögött ért célba (Hefenbrock és Suchanek előtt), majd a folytatásban szintén második lett, ezúttal Sebastian Ulamek mögött, de verve Pecniket és Kondratyukot.

A két utolsó próbálkozásánál harmadik helyen végzett Tabaka, előbb Robert Miskowiak és Martin Gavenda, majd Peter Karlsson és Nicklas Porsing ért előtte célba. A Debrecen Speedway SE vaspapucsosának teljesítménye értékelésekor kijelenthető, a startjai sokkal gyengébbek voltak riválisainál, s ebből a hendikepből hiába próbálkozott, nem tudott sikeres támadásokat indítani. Tabaka végül 7 ponttal a 10. helyen zárta a derbit.

Meglepetések nélkül

A mezőnyből kiemelkedett Pavlic és Miskowiak, akik egymás között különfutamban döntötték el az első hely sorsát – végül a horvát nyert. A dobogó harmadik fokára a szurkolók nagy kedvence, Andersen állhatott fel, aki a Hajdúságban is újabb híveket szerzett magának remek motorozásával és közvetlen stílusával. Érdekesség, hogy hiába végzett mindhárom lengyel az első öt helyen, a versenykiírás értelmében egy nemzetből csak két pilóta kvalifikálhatta magát a következő körbe, így Kolodziej lógó orral távozott a cívisvárosból.

HBN-BN

Végeredmény

1. Jurica Pavlic (horvát) 14+3 pont

2. Robert Miskowiak (lengyel) 14+2

3. Hans Andersen (dán) 12

4. Sebastian Ulamek (lengyel)

5. Janusz Kolodziej (lengyel) 11- nem jutott tovább

6. Nicklas Porsing (dán) 9

Taralék:

7. Peter Karlsson (svéd) 8+3

...

10. Tabaka József (magyar) 7

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!