Sport

2012.11.20. 15:23

Loki: Megvan még a játék öröme?

Labdarúgás - Talán kijelenthető, hogy nem úgy szerepel a DVSC labdarúgó együttese, ahogy azt a szurkolók, a szakmai stáb, vagy éppen maguk a játékosok elvárnák.

Labdarúgás - Talán kijelenthető, hogy nem úgy szerepel a DVSC labdarúgó együttese, ahogy azt a szurkolók, a szakmai stáb, vagy éppen maguk a játékosok elvárnák.

Nagy Sándor sportpszichológustól kérdeztük, mit lehet tenni annak érdekében, hogy a sikerekhez hozzászokott csapat minél hamarabb kikerüljön a nehéz időszakból. A tizenöt éve a szakmában tevékenykedő debreceni születésű szakembernek nem ismeretlen a futballöltöző világa, hiszen 2007 és 2010 között foglalkozott a nemzeti csapat tagjaival, de jelenleg is aktívan részt vesz az utánpótlás válogatottak melletti munkában.

Muszáj folyamatosan teljesíteni

– Minden csapattal előfordul, hogy formahanyatlás következik be az életében, a pszichológia ezt úgy fogalmazza meg, teljesítmény vákuumba került az együttes - kezd bele a szakember. - A sikert, és a kudarcot is szükséges kezelni mind egyénileg, mind csoportosan – sajnos ezzel itthon nem foglalkoznak eleget. Az élsportban folyamatosan teljesíteni kell, egy gárda mentális erejét mutatja, hogy mennyire képes hozni stabilan egy jó teljesítményt. Külföldi topbajnokságok élcsapatainál figyelhető ez meg leginkább, hiszen ezek a klubok évről-évre képesek megfelelni a velük szemben támasztott óriási elvárásoknak.

Nyílt beszédre van szükség

- Külső szemlélőként nem nevezném válságosnak a Loki jelenlegi helyzetét, a sport erről szól, benne van a győzelem, ahogy a vereség is. Viszont úgy tűnik, mintha a játék öröme hiányozna futballistákból, teszik a dolgukat, mert profik, de a tavalyi sikerek hatására picit kiégettnek tűnnek. Ezáltal csökkenhet az oly fontos kreativitás, ami a Debrecent jellemezte az elmúlt években, de mostanra mintha kiveszett volna a gárda játékából. Itt jöhet elő az önkritika, illetve az önmotiválás képessége mind egyénileg, mind csapat szintjén. Egy jó együttesre az a jellemző, hogy gyorsan tanul a hibákból és a tanulságokat beépíti a saját játékába. A visszaesés lehetséges okait első körben házon belül érdemes átbeszélni. Csoportos foglalkozást kell tartani akár több alkalommal is, adott esetben külön-külön leülve a játékosokkal, a szakmai stábbal, vagy akár együtt is. Amennyiben léteznek feszültségek, azt nyíltan meg kell beszélni, ebben segíthet a sportpszichológus, de az edzőknek és a menedzsmentnek is feladata a problémák kezelése – vélekedett Nagy Sándor.

HBN–MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!