Sport

2012.05.25. 19:40

Úszó Eb: Kis Gergő nagy napja volt

Úszás - Ismét egy eseményekben gazdag napon túl – hét magyar úszó rukkolt elő döntőt érő teljesítménnyel.

Úszás - Ismét egy eseményekben gazdag napon túl – hét magyar úszó rukkolt elő döntőt érő teljesítménnyel.Hat számban rendeztek előfutamokat a Debrecenben zajló úszó Európa-bajnokság ötödik napjának első felében. Mindben volt magyar érdekeltség, és egy kivételével mindben örülhettünk hazai továbbjutónak. Bernek Pétert és Balog Gábort 200 háton, Mutina Ágnest valamint Verrasztó Evelynt 200 gyorson, Pulai Bencét, illetve Cseh Lászlót 100 pillangón, Financsek Gábort pedig 50 mellen újra láthattuk délután, immár az elődöntőkben. És ami a cívisvárosiaknak a legszívmelengetőbb hír: Risztov Éva 1500 méter gyorson a döntőbe kvalifikálta magát.

Kora este döntőben üdvözölhettük Kis Gergőt (800 gyors), Kozma Dominikot (100 gyors), meg persze Jakabos Zsuzsannát és Szilágyi Liliánát (100 pillangó) is.

Vegyes eredmények

A 200 méteres férfi hátúszás előfutamával indult a pénteki versenynap. Ebben a számban négy magyar is érintett volt, azonban a következő körre már csak ketten maradtak. Bernek Péter harmadikként, Balog Gábor ötödikként jutott tovább, Verrasztó Dávid és Zámbó Balázs tempója nem bizonyult elegendőnek. A 200 női gyors első erőpróbája kísértetiesen hasonlított a fiúk számához: Mutina Ágnes és Verrasztó Evelyn versenyben maradt, azonban Joó Sára, valamint Kapás Boglárka búcsúzni kényszerült. Cseh László a legjobb, Pulai Bence a negyedik idővel került a 100 méteres pillangóúszás délutáni középdöntőjébe, Biczó Bencétől és Madarassy Ádámtól kénytelenek voltunk megválni.

A sikerek után gyorsan jött a hidegzuhany, Szekeres Dorina és Povázsay Eszter sem tudta beverekedni magát a legjobb 16-ba 50 háton. A csalódottságból Financsek Gábor rángatta ki a publikumot, hiszen ő kvalifikálta magát a 50 mell elődöntőjébe, ugyanez sajnos nem sikerült Gyurta Dánielnek, Molnár Ákosnak és Szabó Tamásnak.

És a végére maradt a sokak által legjobban várt 1500 gyors, a DSC-SI versenyzőjével, Risztov Évával, és a 800-as aranylánnyal, Kapás Boglárkával - utóbbi elveszett a végeláthatatlan hosszok tengerében, nem úgy Risztov, aki futamát megnyerve összesítésben a harmadik idővel lett finalista.

A Kis aranyos

A nap második felének nyitánya jelentette a csúcsot, Kis Gergő 800 gyorson eddigi két ezüstje mellé begyűjtött egy aranyat, így újabb Európa-bajnokot avathattunk. Verrasztó Evelyn a hetedik, Mutina Ágnes a nyolcadik helyen kvalifikálta magát a 200 gyors döntőjébe. Új országos csúccsal lett futamgyőztes Cseh László 100 pillangón – a szám döntőjében őt is, és Pulai Bencét is láthatjuk majd. Kozma Dominik ötödik helyen végzett a 100 gyors fináléjában. Magyar sikereket hozott a 200 férfi hát elődöntője – Bernek Péter az országos csúcsot megdöntve lépett tovább, Balog Gábor 1:58.43-as idejével az ötödik helyen került be a végső körbe, de ami még ennél is fontosabb, megúszta az ötkarikás játékokon való részvételhez szükséges szintet, így ő is utazhat Londonba.

Egyik magyar lány sem állhatott dobogóra a 100 pillangó után, Jakabos Zsuzsanna a 6., Szilágyi Lilána a 8. helyen végzett. Zárásaként Financsek Gábor döntőbe jutásáért drukkolhattunk, a magyar fiú elmaradva délelőtti idejétől az összesített 13. helyen végzett, így nem került be a legjobb nyolcba.

HBN 

 

Az ötödik nap dobogósai

Férfi 800 m. gyors: 1. Kis Gergő (magyar), 2. Gregorio Paltrinieri (olasz), 3. Szerhij Frolov (ukrán). 

Női 200 m. mell: 1. Sara Nordenstam (norvég), 2. Irina Novikova (orosz), 3. Sarah Poewe (német).

Férfi 100 m. gyors: 1. Filippo Magnini (olasz), Alain Bernard (francia), 3. Norbert Trandafir (román), ... 5. Kozma Dominik (magyar).

Női 100 m. pillangó: 1. Ingvild Snildal (norvég), 2. Martina Granström (svéd), 3. Amit Ivri (izraeli), ... 6. Jakabos Zsuzsanna (magyar), ... 8. Szilágyi Liliána (magyar).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!