Sport

2007.12.05. 21:10

Cseh László, az ideális tanítvány

<p>A világ- és Európa-bajnok úszó otthonosan érezte magát a debreceni uszodában: az országos bajnokságon csúcsokkal, aranyérmekkel örvendeztette meg a közönséget, a klubját és edzőjét.</p>

Ezek után méltán tartják aranyesélyesnek a rövidpályás Európa-bajnokságon is. Pályafutásáról sok cikk jelent már meg, ezért mi most a tanítvány–edző kapcsolatra helyeztük a hangsúlyt.

Komplex személyiség

A tréner, Turi György ideális tanítványt talált László személyében. Rendkívül szerénynek tartja, aki körül nincs balhé, és pozitív emberi tulajdonságok sorával rendelkezik. Komplex személyiség, aki a sport mellett tudatosan készül az életre: a Budapesti Műszaki Egyetem mérnök-informatikai szakának III. éves hallgatója. Az edzések, az edzőtáborok adta több órás napi együttlét természetesen magába hordozza néhány tüske „kifejlődését” is, ám a tréner filozófiája szerint ezt nem hagyják mélyre hatolni, netalán elgennyesedni, sok-sok beszélgetéssel igyekeznek időben kihúzni a megoldandó probléma méregfogát.

Turi György nem titkolja, mindkettőjüknek sajátos egója van, amelyek néha egymáshoz feszülnek. Viszont a kompromisszumok, a beszélgetések győztese csakis az úszás lehet – egyöntetűen egyet értenek ebben a témában.

Turi György szerencsésnek tartja a helyzetét abból a szempontból, hogy László igen kedvező családi háttérrel rendelkezik. Édesapja vérbeli sportember, szakmabeli, hiszen ő volt a magyarok első ifjúsági Európa-bajnoka, és nagy segítséget jelent fia számára.

Cseh László, a Kőbánya Sport Club kiválósága edzőjének értékei között első helyen a szakmai tudását emelte ki. „Keményen fog, kihozza a maximumot a tanítványaiból. Természetesen néha vannak összezördüléseink, de ez benne van a pakliban. Napi tizenhét kilométert nem lehet mindig mosolyogva leúszni.” Önmaga jellemzésekor koncentráló képességét emeli ki erényei közül. Szeret közösségben lenni, társaival megtalálja a közös hangot, ugyanakkor önállóan is boldogul, sőt néha kifejezetten vágyik a magányra. Ilyenkor az olvasásban, és internetes játékokban talál kikapcsolódási lehetőséget.

Kapcsolódó cikkek

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!