Püspökladány hírei

2018.07.07. 12:20

360 fokos videó: Püspökladányban szépül a Kossuth-szobor

Debrecen, Püspökladány - Kőtömbök végeláthatatlan sora és Kossuth Lajos felénk magasodó bronzalakja fogadott minket Püspökladányban, Győrfi Lajos szobrászművésznél. Május 7-én szállították el a szoborcsoportot Debrecen főteréről, megnéztük, hogy haladnak a munkálatok.

Debrecen, Püspökladány - Kőtömbök végeláthatatlan sora és Kossuth Lajos felénk magasodó bronzalakja fogadott minket Püspökladányban, Győrfi Lajos szobrászművésznél. Május 7-én szállították el a szoborcsoportot Debrecen főteréről, megnéztük, hogy haladnak a munkálatok.

– A szobor két helyen készül, Karcagon történik a hegesztése és a nagy homokfúvása – szemcseszórásos felülettisztítása – a bronzszobroknak. Itt, Püspökladányban már csak felületkezelés lesz, amikor a színét adjuk meg, patinázzuk. A Kossuth-szobor már be van teljesen hegesztve, homokfúvás állapotában van, a zászlós figura Karcagról csütörtökön érkezett vissza hozzánk. A hármas figurát is elszállítják, azt szintén újra kell hegeszteni, kiszedni a csavarokat – ismertette Győrfi Lajos, milyen fázisban van a bronzszobrok rekonstrukciója.

A több mint százéves szobrok eredetileg úgynevezett hideg illesztéssel, csavarokkal voltak összefogatva. A vascsavarok azonban az évtizedek alatt kirozsdásodtak, a 2000-ben végzett felújításkor ezek egy részét kicserélték, de nem hegesztettek sehol. Kossuth Lajos szobra a püspökladányi műhely udvarán néz le ránk zord arccal, már megjárta Karcagot, Varga Imre bronzöntő mester műhelyében az illesztéseket összehegesztették.

– Most meg lehet nézni, mindenhol körbe van hegesztve a szobor, mintha ma készült volna – mutatta a szobrászművész.

Vannak javíthatatlan elemek

A rekonstrukció életre hívásának legfőbb oka a talapzat állapota volt, hiszen a tégla alaptestbe hézagokon át folyamatosan beszivárgott a csapadék, a téli fagyok pedig kimozdították a köveket.

– Nagyon nagy csúszások voltak, lehetett látni akár öt centis elmozdulást is. Amikor 2000-ben visszarakták a követ, a tégla magból 5 centit lefaragtak, mert nem fért be, sőt betonnal körbevették az alapot, így a lejövő víz aláfolyt a szoborcsoportnak. Most lebetonozták az egészet, nem tud alá menni a víz.

Becslések szerint a talapzat lépcsős kőrésze körülbelül 160 tonnát nyom. A lépcsős szerkezetből adódóan a kőtömbök között akad háromtonnás is. Az ezredfordulón történt felújítás során a talapzat bizonyos elemeit leemelték, majd visszahelyezték, mely során a kövek sarkai letörtek.

A teljes cikket elolvashatja a Hírek 360 oldalán!

- Kiss Dóra/Hírek 360 -


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera „háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!


[related-post post_id="3897426"]

[related-post post_id="3878348"]

[related-post post_id="3914704"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!