Hirdetés

2023.07.27. 15:23

Hogyan rendezzünk be egy kis lakást és hogyan fűszerezzük meg?

Ha Ön egy olyan lakás tulajdonosai közé tartozik, amely nem árasztja el teljesen a felesleges négyzetmétereket, akkor okos döntéseket kell hoznia a lakás berendezésénél. Íme néhány tipp a skandináv dizájn repertoárjából, hogy inspiráljon ebben a nem is olyan egyszerű folyamatban.

Haon.hu

Forrás: Designville.eu

A szakértelemmel kuratált prémium márkák legjobbjait a Designville.eu oldalon találja. A skandinávok mindig a szellősséget részesítik előnyben egy térben, legyen az bármilyen nagy. De ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy unalmas és szigorú, épp ellenkezőleg. A tér nyitott jellegét gyakran szépen kiemelik az alkalmi színfoltok, például étkezőszékek vagy érdekes lámpatestek formájában.

Forrás: Designville.eu

Az ülőhelyek variálhatósága

A szerényebb lakások esetében nem túl gyakran fordul elő, hogy például az étkező külön helyiségként funkcionáljon. Ez egyrészt pozitívum, hiszen az étkezőhelyiség berendezésénél több irányban is gondolkodhatunk, és variálhatóbbá tehetjük azt. Így több funkciót is betölthet, és nem kell kompromisszumot kötnie. A sarokpontok természetesen a jól megválasztott székek és az asztal. Tartsa szem előtt, hogy ez a sarok milyen célokat szolgálhat. Esetleg alkalmi otthoni munkának ad majd helyet, akkor érdemes az asztal magasságát és az étkezőszékek kényelmét ennek megfelelően megválasztani.

Forrás: Designville.eu

A Vitra étkezőszékek széles választékot kínálnak. A tervezésük mögött álló Eames házaspár minden lehetőséget szem előtt tartott. Ezért találhatsz karfával vagy karfa nélkül, műanyagból készült vagy kárpitozott - részben vagy teljesen - székeket, és a legkülönbözőbb árnyalatokban. Ha tudod, hogy milyen tevékenységgel mennyi időt töltesz, kiválaszthatod a megfelelő opciót. A kárpitozott bőséges kényelmet biztosít a hosszú üléshez, az ergonomikus ülés pedig gondoskodik a helyes testtartásról. A karfával ellátott ülés bárhol extra helyet foglal, ha nagyobb társaságot tart, a karfa nélküli székek pedig helytakarékosabbak. Tehát csak rajtad múlik, milyen prioritásokat választasz.

Forrás: Designville.eu
Forrás: Designville.eu

További ülőhelyek esetén érdemes moduláris kanapékra fogadni. A különböző méretű részek választékával minden centimétert kihasználhatsz. Egy megfelelő méretű puff sem rossz választás, hiszen a lábtámasz mellett extra helyet is teremt a látogatóknak. Ha aggódik amiatt, hogy a két különböző középpont hogyan fog kinézni egy helyiségben, vizuálisan összekapcsolhatja vagy kissé elkülönítheti a nappali és az étkező területét. Ehhez elegendő egy érdekesen megválasztott falszín vagy a szép és tartós vlies tapéták egyike.

Forrás: Designville.eu

Okos tervezés a helytakarékosság érdekében

A kisebb lakásokban általában a folyosók és a folyosók kínálják a legkevesebb helyet. Még ezek sem kerülik el a tervezők figyelmét. A szűkebb terekbe megfelelő választás lehet például a Nichba cipősdoboz, amely kényelmesen elfér a falon, és így nagyon elegánsan spórolja meg a padlóterületet. A kisebb terek másik képviselője a Northern cég Valet Wall Drawer polca. Egyszerre kínál területet a gyors tároláshoz és egy kifinomultan elhelyezett fiókot az értéktárgyak és apróságok tárolásához.

Forrás: Designville.eu

A konzolasztalok szintén remek megoldást jelentenek a helyhiány leküzdésére. Nem véletlen, hogy formájuk tökéletes a kisebb, szűk helyiségekbe. Azáltal, hogy nem túl mélyek, az asztalok szépen követik a falat, és nem zsúfolják a teret sem fizikailag, sem vizuálisan. Szellős jellegük ellenére gyakran meglepően sok polcot és tárolóhelyet kínálnak.

Forrás: Designville.eu

A variációnak nincsenek határai

Akárcsak a nappaliban, az előszobában vagy a folyosón is a leghasznosabbak a variálható, pontosan az Ön igényeihez igazítható bútorszettek. Az egyik ilyen a legendás String System, amely nemcsak polcokat, hanem fogasokat és cipőtálcákat is tartalmaz. Alapvetően csak néhány panelre van szükséged a falon, amelyek közé aztán felakasztod az összes általad kiválasztott elemet, így a rendszer abszolút precízen illeszkedik a kívánt igényekhez. A széleskörű lehetőségeknek köszönhetően bárhová beilleszthető.

Forrás: Designville.eu
Forrás: Designville.eu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában