Nyíracsád hírei

2018.03.14. 14:58

„Zengett a Talpra, magyar!”

Nyíracsád - Kilencven évvel ezelőtt is a téren ünnepeltek Nyíracsádon.

Nyíracsád - Kilencven évvel ezelőtt is a téren ünnepeltek Nyíracsádon.

A nyírségi településen élő Ternován Mihályné Veronka néni idén éli meg a 92. március 15-ét. Az elmúlt században a 30-as évek elején volt iskolás, onnan tolakodnak elő emlékei.

A „piacon” is ünnepeltek

– Mióta csak az eszemet tudom, a március 15-ét mindig megtartottuk. Mikor kislány voltam, annyira vártuk, mint az egyházi ünnepeket, vagy mint a vasárnapot. Az iskolában jó előre megtanultuk a verseket. Úgy készültünk, hogy a tanító feladta a verset, utána meg felkérdezte. Egymás után álltunk fel szépen sorjában. Mikor eljött az ünnep napja, összegyűltünk az iskola udvarán, úgy mondtuk közösen a verseket. Csak úgy zengett a Talpra, magyar, meg a Hazádnak rendületlenül… Ezt a két verset mindig elszavaltuk – idézi Veronka néni, s már kezdi is a Nemzeti dal, majd a Szózat sorait. Persze olyan pontosan, mintha csak könyvből olvasná. Veronka néni olyan márciusi ünnepre is emlékszik, amikor kivonultak a „piacra”, vagyis a falu főterén álló szoborhoz. – Zászlót készítettünk a tanító úrral, szép nemzeti színűt, azzal díszítettük ki az iskolát. Volt olyan, amikor felmentünk a „piacra”, vittük a kis zászlót, amit festettünk, és odatűztük a szobor elé. Ott összeálltunk, aztán mondtuk a verseket. A Talpra, magyart mindig a legbátrabb szavalta középen, mi pedig csapatosan zengtük rá, hogy „Rabok tovább nem leszünk!”. Úgy tudtunk örülni az ünnepnek! A boltban jó előre megvettük a nemzetiszín pántlikát, kétrintesen összehajtottuk, úgy tűztük egymás karjára, kebelére. Volt olyan is, aki bokrétát kötött a szalagból, az virított a blúzán – mesélte lelkesen Veronka néni, aki azt is elmondta, hogy nem maradt el soha az ének sem. Volt dallama a Nemzeti dalnak, és persze fújta a szél a Kossuth-nótákat is.

Két dédunokája is szerepelt

Veronka néni elmagyarázta, hogy március 15-ét akkor is megtartották, amikor már kikerült az iskolából, és még nem ment férjhez. Vagy az iskola udvarán, vagy a főtéren gyűltek össze, akkor már a kisebbek mondták a verset, ők csak hallgatták. A 92 éves nénit nagy büszkeséggel tölti el, hogy két dédunokája is szerepel az idei ünnepi műsorban. Veronka néni már hosszú évtizedek óta nem jár a térre március 15-én. Azt mondja, az ember életében minden elmúlik egyszer, de március 15-e igazi magyar ünnep marad mindig.

- Lejegyezte: Kedves Zilahi Enikő -


[related-post post_id="3795258"]

[related-post post_id="3795074"]

[related-post post_id="3794723"]

[related-post post_id="3795603"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!