Nagyvilág

2018.04.16. 16:52

Időjárás-jelentés - 2018. április 16.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Jelenleg a közép-európai térség a szárazföld legmelegebb része. Az Európa nyugati felén elhelyezkedő ciklonális rendszer meleg levegőt szállít a kontinens belseje fölé. Hatására vasárnap a Balkán-félszigeten, Montenegróban és Albániában 31, Horvátországban 30 fokot is mértek. Éjszaka is szokatlanul enyhe idő volt, a legalacsonyabb hőmérséklet maximuma is több helyen meghaladta az eddig mértet, a Kárpát-medencében helyenként a leghidegebb órákban is 17, 18 fokot mutattak a hőmérők. Ugyanakkor a szárazföld keleti felén anticiklonális hatások érvényesülnek, viszonylag nagy területen napos az idő. Az Ural előterében, a Skandináv-félsziget északi felén azonban még télies a hőmérséklet, éjszakánként fagy, és nappal is többfelé 5 fok alatt marad a csúcsérték. A Kárpát-medence időjárását kedd estig a nyugati ciklon alakítja, kedden már néhány fokos hidegadvekció várható.

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak átmenetileg, rövid időszakokra vékonyodhat el, szakadozhat fel a felhőzet. Kedden estefelé északnyugaton lehet már kevesebb a felhő. Elszórtan várható jobbára kisebb eső, zápor, főként ma délután, este nyugaton, délnyugaton egy-egy zivatar is kialakulhat. Kezdetben élénk lesz a délkeleti szél, majd hajnalban nyugaton, később egyre nagyobb területen északira fordul a szél, napközben a Dunántúlon, este északkeleten meg is erősödik. Átmeneti szélerősödés zivatarban is lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 17 és 23 fok között várható, a Tiszántúlon lehet a melegebb.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!