Nagyvilág

2018.03.14. 08:06

Meghalt Stephen Hawking

Cambridge - Napjaink egyik leghíresebb fizikusa 76 éves volt.

Cambridge - Napjaink egyik leghíresebb fizikusa 76 éves volt.

Elhunyt Stephen Hawking világhírű angol elméleti fizikus - írja a BBC. Hawkingot szerda hajnalban érte a halál cambridge-i otthonában. A hírt a család jelentette be.

Mély szomorúsággal tudatjuk, hogy szeretett édesapánk ma eltávozott közülünk. Nagyszerű tudós és különleges ember volt, akinek munkája és öröksége éveken át fenn fog maradni”

- írták közleményükben gyermekei, Lucy, Robert és Tim.

Kiemelték bátorságát és kitartását, valamint hozzátették: humora és éles elméje világszerte inspirálta az embereket. „Egyszer azt mondta, »nem beszélhetnénk univerzumról, ha nem lenne azon emberek otthona, akiket szeretünk«. Örökké hiányozni fog” - zárul a közlemény.

Hawking főleg a fekete lyukak és az általános relativitás területén nyújtott kiemelkedő kutatómunkája miatt vált ismertté. Elméleteiről számos könyvet is írt, köztük Az idő rövid története című ismeretterjesztő művet, ami az évek során nemzetközi bestsellerré vált.

A tudósnál 22 éves korában diagnosztizáltak ritka sorvadásos betegséget, az orvosok akkor mindössze néhány évet jósoltak neki. A kór kerekesszékbe kényszerítette, beszélni is csak egy különleges hangszintetizátorral volt képes.

Munkáival emberek millióit szólította meg. Titka az volt, hogy érthető nyelven adta tovább a relativitáselméletről, a kvantummechanikáról és a kozmológiáról alkotott elméleteit és a modern fizika alapjait. Ezért a tudományos világon kívül is rendkívül népszerű volt, popkulturális ikon lett belőle. Számos tévésorozatban is feltűnt, köztük A Simpson családban és az Agymenőkben.

In loving memory of Stephen Hawking. It was an honor to have him on The ">#BigBangTheory. Thank you for inspiring us and the world. pic.twitter.com/9rWoYqIToy

— The Big Bang Theory (@bigbangtheory) ">2018. március 14.

Életéről 2014-ben film is készült A mindenség elmélete címmel, amelyben Eddie Redmayne alakította.

Forrás: BBC / Index


Tények Stephen Hawkingról

  • Január 8-án született az angliai Oxfordban.
  • 1963-ban diagnosztizáltak nála ritka sorvadásos betegséget.
  • 1974-ben vázolta elméletét, miszerint a fekete lyukak energiát veszítenek és gyengülnek. Ezt a sugárzást később „Hawking-sugárzásnak” nevezték el.
  • Az idő rövid története című főműve 1988-ban jelent meg, és több mint 10 millió példány fogyott belőle világszerte.
  • Az 1990-es évek végén lovagi címet ajánlottak fel neki, de 10 évvel később kiderült, hogy visszautasította azt, mivel elégedetlen volt a kormány tudománytámogatási rendszerével.
  • Tavaly ingyen elérhetővé tette 1965-ben készült doktoriját, amire egy hét alatt több mint kétmillióan voltak kíváncsiak.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!