Nagyvilág

2015.02.13. 13:20

Nincs akadály, jöhetnek a 4 Gb-os appok

Elméletileg mostantól 4 Gb-os applikációkkal is találkozhatunk az iOS AppStore-ban. Persze nem jelenti azt, hogy mindegyik ekkora lesz, de az Apple lehetőséget ad rá.

Elméletileg mostantól 4 Gb-os applikációkkal is találkozhatunk az iOS AppStore-ban. Persze nem jelenti azt, hogy mindegyik ekkora lesz, de az Apple lehetőséget ad rá. Történelmi nap ez a péntek 13, mivel az almás cég úgy döntött, hogy az applikációk maximális méretét megduplázza, 2 Gb-ról 4-re emeli. Az Apple azzal indokolta döntését, hogy a fejlesztők így sokkal több multimédiás anyagot tudnak az alkalmazásba helyezni és a felhasználói élmény is javulni fog. Ez szép és jó mindaddig, amíg nem felejtjük el letiltani a készülékünkön, hogy csak WiFi kapcsolat esetén töltögessen / frissítsen appokat. Ha ezt elmulasztjuk és belefutunk egy csinos 4 Gb-os appba, akkor a havi adatforgalmunknak búcsút inthetünk. A másik hátránya, hogy a 8 Gb-os iPhone nagyon hamar meg fog telni, ha mindenki szabadjára ereszti a bájtokat.

A 2 Gb-os korlátozás egyébként már az Appstore indulása óta, 2008-tól érvényben volt. A játékfejlesztőknek azonban óriási fejtörést okozott ennek betartása. Mivel a fejlesztőcégek nagy része a PC-re szánt játékait már mobilra is kiadja, a méretek elszabadultak. A Final Fantasy sorozat például pont a méretlimit miatt késett éveket, ennyi időbe telt ugyanis a fejlesztőknek, hogy összezsugorítsák az applikációt. Sokan azonban leleményesek voltak, a Skylanders példuál megkerülte az egészet, ők csak a játék alapját töltették le a felhasználókkal, a további pályákat külön kellett beszerezni.

Az Android már korábban kedveskedett ezzel a lépéssel a fejlesztőinek, az 50 Mb-os limitet már 2012-ben megemelték 4 Gb-ra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!