Nagyvilág

2013.04.12. 18:39

Záhonyi középiskolások Nagybányán

Záhony, Nagybánya - Máramaros megye székhelyére, Nagybányára utazott nemrégiben a záhonyi Kandó Kálmán Középiskola és Dr. Béres József Kollégium kilencfős küldöttsége.

Záhony, Nagybánya - Máramaros megye székhelyére, Nagybányára utazott nemrégiben a záhonyi Kandó Kálmán Középiskola és Dr. Béres József Kollégium kilencfős küldöttsége.A határvárosi tanoda még 2009-ben létesített partnerkapcsolatot a nagybányai Nenitescu Környezetvédelmi Szakközépiskolával, melynek nyomán korábban már két-két alkalommal találkoztak az intézmények képviselői Magyarországon, illetve Romániában. A Bodnár Attila Sándor igazgató által vezetett csoport a mostani látogatás során nemcsak Nagybánya egyik legnagyobb iskolájának mindennapjaival ismerkedett meg, hanem a vendéglátók kíséretében és kalauzolásával megtekintette az egykori bányaváros és környéke megannyi érdekes látnivalóját.

Városnézés és az ásványmúzeum felkeresése után egy kerámiaműhelyben, egy pisztrángtelepen és egy város közeli sípályán, majd Koltón töltöttek el emlékezetes órákat. A záhonyiak folytatva a korábbi hagyományokat a román tannyelvű iskola életének megismerését követően felkeresték az azonos telephelyen működő Német László Elméleti Líceumot is. A nagybányai Nicolae Iorga Általános Iskola magyar tagozata és a felsőbányai 1. sz. Általános Iskola után ezúttal a Líceumnak adták át a város és az iskola ajándékait, nevezetesen több száz tankönyvet, szépirodalmi művet és ismeretterjesztő folyóiratot. A Dr. Béres József Kollégium által a határon túli magyar iskolák megsegítésére 1996-ban elindított program keretében a záhonyiak ezúttal már 28. alkalommal vittek adományokat külhoni tanodába.

Tancsik Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!