Nagyvilág

2013.03.12. 14:16

Visszaesett a palesztin gazdaság

Jeruzsálem, 2013. március 12., kedd (MTI) – Tavaly visszaesett a palesztin gazdaság, és idén várhatóan tovább romlik a helyzete - áll a Világbank kedden kiadott jelentésében.

Jeruzsálem, 2013. március 12., kedd (MTI) – Tavaly visszaesett a palesztin gazdaság, és idén várhatóan tovább romlik a helyzete - áll a Világbank kedden kiadott jelentésében.

2012-ben 1,7 milliárd dolláros hiánnyal zárta az évet a palesztin költségvetés, miután csökkent a gazdasági növekedés és nőtt a munkanélküliség - állapította meg a Világbank a március 19-i brüsszeli adományozó konferencia előkészítésére készített tanulmányában.

A Pénzügyi kihívások és hosszú távú gazdasági költségek című jelentés szerint idén tovább romlik a helyzet, ha nem oldódik meg az Izraellel fennálló viszály és nem javul az üzleti környezet. Különösen a gyártásban kellene fokozni a növekedést fejlettebb technológiákkal és a vegyipar fejlesztésével.

A kereskedelemben szélesebb nyitásra, Izrael monopolszerepének mérséklésére lenne szükség. 2011-ben a palesztin export 86 százaléka a zsidó államba irányult.

Mariam Sherman, a szervezet ciszjordániai és gázai igazgatója szerint „az adományozó országoknak tovább kell folytatniuk a támogatást, és a Palesztin Hatóságnak fokoznia kell reform-erőfeszítéseit."

A dokumentum éles szavakkal bírálja Izraelt a békés kétállami megoldás hiánya miatt, ugyanis az útelzárások és a különböző korlátozások maradandóan károsítják a palesztin gazdaság versenyképességét.

Az adományozók a Palesztin Hatóság működőképességére összpontosítottak. Megállapították, hogy a gazdaság csak akkor erősödhet, ha a hosszú távú problémák is megoldódnak. Ugyanakkor az Izraellel fennálló viszály vége sem lenne gyógyír mindenre: a segélyek nem helyettesíthetik a rossz üzleti környezetet.

"Egy kis gazdaság növekedése nagy mértékben attól függ, hogy képes-e felvenni a versenyt a globális piacokon, és növeli-e az exportot és szolgáltatásokat"- vélekednek a Világbank szakértői.

Bár a palesztinoknál megduplázódott a mezőgazdasági foglalkoztatás, mégsem képesek az önellátásra, és ezért élelmiszerimportra szorulnak. Az első három negyedévben a GDP-növekedés üteme Ciszjordániában 6,1 százalékra csökkent a 2010-es és 2011-es 11 százalékról, és Gázában is hasonló volt a helyzet. Ott 15–ről süllyedt 7,7 százalékra. 2013-ra Ciszjordániában 4,7 százalékot, Gázában pedig 6 százalékot várnak.

A munkanélküliség tavaly két százalékkal nőtt: Ciszjordániában 18,3 százalékra, Gázában pedig 32,2 százalékra, és a Világbank további emelkedésre számít.

A Palesztin Hatóság a jelentés szerint 2013-ban is a vártnál magasabb költségekkel és csekélyebb bevételekkel fog működni.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!