Nagyvilág

2008.07.02. 18:50

Ruhakollekció a texasi poligám szektától

<p>Saját gyerekruha-kollekciót kezdett el árulni az interneten keresztül az a texasi poligamista szekta, amelynek a külvilágtól elzárt farmját áprilisban rohamozták meg a rendőrök - jelentette szerdán az AFP francia hírügynökség.</p>

A szekta egyik nőtagjának állítása szerint nagy az érdeklődés a 19 századi, "takaros és szerény" ruhák iránt.

A szekta nőtagjai eredetileg a rendőrségi rajtaütés után állami gondozásba került gyerekeiknek kezdték el varrni a ruhákat, akik váltásruhák nélkül hagyták el a texasi farmot, ahol éltek. Miután júniusban egy bírósági ítélet után a gyerekek visszatérhettek, az anyák folytatták a 19. századi amerikai telepesek öltözködési szokásainak megfelelő gyerekruhák varrását, és már az interneten keresztül árulják azokat.

"Nem tudjuk, hogy pontosan mekkora az igény, de nagy az érdeklődés" - mondta el az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza nevű szekta egyik tagja, Maggie Jessop a Salt Lake Tribune című amerikai lapnak nyilatkozva. A sokak által a szekta elszigeteltségének szimbólumának tekintett régies ruhákat, mint például az egész testet fedő alsókat a http://fldsdress.com oldalon lehet megnézni, és megvásárolni.

A többnejűséget hirdető szekta farmját egy 16 éves lány segélyhívása után rohamozták meg a hatóságok. A tini azt állította, hogy szexuálisan zaklatták a lányokat már pubertáskorukban "spirituális házasságra", és szexre kényszerítő szektatagok. A hatóságok több mint négyszáz gyereket állami gondozásba vettek, de később visszaengedték őket szüleikhez.

A szekta ellen még folyik a nyomozás, bár eddig még senki sem vettek őrizetbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!