Nagyvilág

2008.04.05. 16:58

Késeléssel vádol az amerikai hadsereg egy iraki tolmácsot

<p>Katonai bíróság előtt kell felelnie annak az Irakban dolgozó tolmácsnak, akit azzal vádolnak, hogy késsel támadt egy másik, a hadseregnek dolgozó civilre - derül ki az amerikai hadsereg szombaton Bagdadban kiadott közleményéből.</p>

A férfinak csütörtökön lesz az első meghallgatása.

A tolmács, Alaa "Alex" Mohammad Ali az első civil, akinek sorsa felől amerikai katonai bíróság dönt, azóta, hogy egy új törvényt ezt lehetővé teszi. Ali, aki iraki-kanadai kettős állampolgár, február 29-e óta börtönben van. Tettéről nem árultak el részleteket.

Az amerikai hadseregnek 50 ezer civil dolgozik több tucat idegen országból: szakácsok, ácsok, mosónők, mérnökök. A legtöbb tolmács iraki származású. Ha az amerikai katonák társaságában kinn vannak az utcákon, rendszerint símaszkokkal takarják el arcukat. "Ha enélkül lépnénk ki, nemcsak hogy megölnének, hanem meg is főznének minket" - mondta egy tolmács, akinek nevét AFP francia hírügynökség biztonsági okokból nem közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!