Nagyvilág

2008.03.13. 22:51

Vizsgálat indult a Bajkál-tavat szennyező papírmalom ügyében

<p>Az orosz főügyészség vizsgálatot indított annak a papírmalomnak az ügyében, amely a gyanú szerint szennyezi a világ legnagyobb édesvizét, a Bajkál-tavat - közölték az orosz hatóságok csütörtökön.</p>

A malom tulajdonosa az az Oleg Deripaszka, aki a Forbes magazin szerint minden oroszok leggazdagabbja. Az irkutszki ügyészség közölte, hogy a helyi vizsgálat moszkvai ellenőrzés mellett folyik.

A hatóságok szerint az 1966-ban épített, korszerűtlen papírmalom engedély nélkül használja a vizét, hulladéklerakónak használja, és területén 400 tonna szemetet gyűjtött össze.

A világ legöregebb és legmélyebb tava, a Bajkál szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A tó vize a világ összes folyékony, vagyis nem fagyott édesvízkészletének 20 százalékát teszi ki, de növény- és állatvilága is páratlanúl ritka. Környezetvédők régóta figyelmeztetnek a papírmalomból származó szennyeződésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!