Nagyvilág

2008.02.28. 08:57

EU bővítés - északról előznek?

<p>Jóllehet, az Európai Unió legújabb tagállama nagy valószínűség szerint Horvátország lesz, elképzelhető, hogy Zágrábot északról "előzik" meg: a legfrissebb izlandi közvélemény kutatás szerint az emberek 55 százaléka támogatja országuk uniós csatlakozását.</p>

Egy esztendeje a megkérdezetteknek csak 36 százaléka örült volna az EU tagságnak, tavaly szeptemberben már 48,9 százalék.

Az ország már most is tagja az Európai Gazdasági Térségnek (az EU-val és Norvégiával együtt) és igazság szerint a szigetország lakossága életében nem sok változást hozna a tagság.

Geir Haarde izlandi miniszterelnök két héttel ezelőtt a rejkjaviki parlamentben még azt mondta, hogy az uniós tagság és az euró bevezetése nem része a kormányprogramnak. Ha azonban fordulna a politikai széljárás, Izlandnak nem okozna túl sok gondot az uniós joganyag átvétele.

A csatlakozási tárgyalásokon legfeljebb két témakör kapna nagyobb figyelmet, a halászat és a hajógyártás. Míg Horvátországgal a tárgyalások legkorábban jövő év végére fejeződhetnek be, Izlanddal az egész folyamat gyorsabban tető alá kerülne és a ratifikáció sem okozna gondot - a kérdés lényegében egyedül az izlandiakon múlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!