Multimédia

2008.10.10. 08:19

Az első kép a "Google-műholdról"

<p>Visszaküldte a földre első fényképét a Google szponzorálta GeoEye-1 nevű műhold, jelentette az AFP csütörtökön.</p>

Ezzel sikeresen letesztelték az űreszköz kameráját, amely a jelenleg kereskedelemi felhasználásra elérhető legjobb minőségő műholdképek készítésére alkalmas - közölte az űreszközt működtető cég. A szeptember hatodikán Kaliforniából fellőtt műhold képeit csak a Google használhatja fel kereskedelmi célokra. Az internetes keresőként indult netes cég térképprogramjában, és navigációs szolgáltatásában használja majd fel a műhold képeit.

A GeoEye-1 a Pennsylvaniában található Kutztown egyetemről készítette első fényképét, 681 kilométer magasságból - közölte a műholdat üzemelő GeoEye nevű cég. A vállalat egyik alelnöke elmondta, hogy a képek minősége várhatóan még jobb lesz, ahogy folytatják a finombeállításokat.

Az ötszáz millió dollárba (91 milliárd forint) került műhold fő ügyfele az amerikai védelmi minisztérium egyik, a térinformatikával nemzetbiztonsági megközelítésből foglalkozó ügynöksége (NGA), amely a költségek felét állta. A Google logóval is ellátott műhold által készített felvételek kereskedelmi joga kizárólag a Google-t illeti.

A netes cég a Google Maps és Google Earth nevű programjaiban használja fel majd az eddig elérhetőnél jobb minőségű képeket. A cég azonban nemzetbiztonsági okokból nem juthat hozzá a műhold legnagyobb felbontású felvételeihez, amelyeket csak a védelmi minisztérium ügynöksége kapja meg.
A GeoEye-1 első felvételét az alábbi linken lehet megtekinteni: www.geoeye.com/CorpSite/gallery/Default.aspx

Kapcsolódó:

  • Rekordot dönt az új FIFA
  • Szimulálj és nyerj! – ITech Challenge 2008
  • Elvis Presley-t azonosították az amszterdami repülőtéren
  • IT/Multimédia hírek
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!