Magyarország

2018.09.03. 16:56

Keresztény életforma, boldog élet

Debrecen - Hétszáz diák örülhet a Szent József Gimnázium új épületszárnyának és tornatermének.

Debrecen - Hétszáz diák örülhet a Szent József Gimnázium új épületszárnyának és tornatermének.

– Az egyházi iskola lehetőséget ad a gyerekeknek a keresztény életforma elsajátítására, amit ha megkapnak, az egész életük boldog lehet – jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára hétfőn, a debreceni Szent József Általános Iskola és Gimnázium új épületszárnyának átadásán.

A tanévnyitó ünnepi szentmisét Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke celebrálta a Szent Anna-székesegyházban, majd megáldotta az épületszárnyat és az új tornacsarnokot. Az épületet Kasuba János építész tervezte. Az iskola új bővítményét ebben az évben hétszáz általános iskolás és középiskolás diák használja majd.

Az értékrenddel párosuló tudásért

A Szent József Gimnázium hétfői, istentiszteletet követő épületátadó ünnepségén dr. Bódis Zoltán intézményvezető kiemelte: az iskola életében idén bibliai értelemben vett jubileumi évet, a rend évét ünnepelhetik a tanárok és a diákok egyaránt. Az igazgató beszédében arra is emlékeztetett, hogy az iskola régi tornaterme a történelem folyamán rabkórházként és rabolt relikviák raktáraként is működött, míg 1996-ban visszatérhettek az épületbe a piaristák.

Egymást támogatva

A mintegy ötszáz éves debreceni oktatás nem lehet versenyképes, ha nem alkalmazkodik az elvárásokhoz "

– mondta Komolay Szabolcs alpolgármester. A különböző vallások és felekezetek együtt élnek a cívisvárosban, támogatják egymást, és összehangolják oktatási tevékenységeiket. A tudásnak értékrenddel kell párosulnia, mivel stabil értékrend nélkül nincs sikeres ember – tette hozzá.

Bővül a számuk

Soltész Miklós államtitkár elmondta: az egyházi iskolák pedagógusai nemcsak a száraz oktatási anyagot adják át a gyerekeknek, hanem ezzel párhuzamosan nevelő tevékenységet is végeznek, ezért az egyházi nevelés középpontjában a közösség áll.

Az államtitkár kiemelte: 70 évvel ezelőtt súlyos veszteség érte az egyházi iskolákat: a kommunisták mindent megszüntettek, ami Krisztus követéséhez segítette a gyerekeket. Az 1990-től napjainkig tartó kezdeményezéseknek köszönhetően hazánkban 581 egyházi iskola több mint ezer tagintézménnyel nyitotta meg kapuit ebben a tanévben, így csaknem 210 ezer gyerek tanul egyházi, felekezeti iskolákban, ami hatalmas eredmény. Az kormány a jövőben is kiemelt támogatást nyújt ahhoz, hogy minél több iskolát vehessenek át az egyházak – tette hozzá.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!