Magyarország

2018.01.21. 16:50

Nemcsak megfogadni, hanem be is tartani

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Mit tehetünk azért, hogy hatékonyabbak legyünk? A Napidoktor összegyűjtött 8 tippet, melyekkel könnyebben be tudjuk tartani újévi fogadalmainkat.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Mit tehetünk azért, hogy hatékonyabbak legyünk? A Napidoktor összegyűjtött 8 tippet, melyekkel könnyebben be tudjuk tartani újévi fogadalmainkat.

1. Tűzzünk ki reális célt!

Sokan mondják például azt, hogy a jövő évben „formába hozom magam” vagy „lefogyok”. Jobb azonban megfogalmazni egy konkrét célt – például, hogy pontosan hány kilót szeretnénk fogyni, és a reális célt látni magunk előtt. Megfogadhatjuk például, hogy 10 kilót faragunk le, vagy, hogy olyan formába jövünk, amivel lefutjuk a minimaratont. A megvalósítható, reális cél megadja a lehetőséget, hogy pontosan megtervezhessük a véghezvitelt.

2. Egyet válasszunk!

Talán több újévi fogadalmunk is van. Jobb azonban, ha csak egyre fókuszálunk, és ebbe fektetjük minden energiánkat, mint ha felaprózzuk magunkat sok kis fogadalom között.

3. Készítsünk listát!

A tervezés szerves része a cél elérésének. Szánjunk időt a megfelelő tervezésre, így sokkal könnyebb lesz az új évben belevágni a megvalósításba – ami egyébként a kellő tervezés után egyszerűbbnek is tűnik majd. Írjuk hát le, mi a cél, és milyen utak vezetnek hozzá, készítsünk listát a teendőkről.

4. Kezdjük kis lépésekkel!

Az egyszerre túl sokat akarás az egyik oka annak, ha valaki nem tudja betartani fogadalmát, például, ha drasztikusan csökkenti a szervezetébe bevitt kalóriát, túlságosan sokat edz már az elején; higgyük el, hogy a kis lépések hosszú távon eredményesebbek. Ha a maraton lefutása a cél, először csak 2-3 alkalommal gyakoroljunk hetente. Ha a fogyás a célunk, kezdjük azzal, hogy egészségtelen ételeinket egészségesebbekre cseréljük.

5. Kerüljük a múltbeli hibák újbóli elkövetését!

Sokszor előfordul, hogy valaki megpróbál elérni egy célt, de belebukik, és következő évben ismét nekiveselkedik ugyanannak a feladatnak. Önbizalma viszont a kudarc miatt már alacsonyabb. Nem szabad hagyni, hogy a régi kudarc befolyásoljon minket! Inkább vizsgáljuk meg az okát és tisztázzuk, hogy a cél elérésében mely stratégiák bizonyultak jónak, és melyek hatástalannak. Változtassuk meg hozzáállásunkat.

6. A változás időt vesz igénybe!

Ne feledjük, a változás időt vesz igénybe – évekbe telt azon szokásaink kialakulása, amelyeket most le szeretnénk vetkőzni. Ne várjunk rögtön csodákat! Ugye, nem gondoljuk, hogy pár nap alatt teljesen meg tudunk változni?

7. Ne hagyjuk, hogy a kis botlások visszatartsanak

A visszaesés az egyik leggyakoribb ok, amiért az újévi fogadalmak kudarcba fulladnak.

8. Kérjünk támogatást családtagjainktól, barátainktól!

Talán már jó párszor hallottuk ezt a tanácsot, de hatásos. A támogatás ugyanis segít motiváltnak maradni. Mondjuk tehát el a szeretteinknek, barátainknak, mi az újévi fogadalmunk, mi a célunk, és hogy lehetőség szerint segítsenek nekünk elérni, nem visszaesni. Jó ötlet az is, ha olyan csoporthoz csatlakozunk, amelynek tagjai ugyanazt a célt tűzték ki maguk elé, mint mi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!