Magyarország

2012.09.27. 15:07

Jobbik: gyalázatos és érthetetlen a bíróság döntése a Horthy-szobor leöntésével kapcsolatban

Budapest, 2012. szeptember 27., csütörtök (MTI) - A Jobbik szerint "gyalázatos, érthetetlen, megmagyarázhatatlan és cinikus" a bíróság szerdai döntése a Horthy Miklós kereki szobrát festékkel leöntő Dániel Péterrel szemben - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Szávay István ellenzéki országgyűlési képviselő.

Budapest, 2012. szeptember 27., csütörtök (MTI) - A Jobbik szerint "gyalázatos, érthetetlen, megmagyarázhatatlan és cinikus" a bíróság szerdai döntése a Horthy Miklós kereki szobrát festékkel leöntő Dániel Péterrel szemben - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Szávay István ellenzéki országgyűlési képviselő.Az idén májusban felavatott kereki Horthy-szobrot az avatás után két nappal piros festékkel leöntő Dániel Péter ügyvédet szerdán, az első fokon ítéletet hirdető Siófoki Városi Bíróság bűnösnek mondta ki rongálás vétségében a sértettnek okozott vagyoni kár miatt, ezért megrovásban részesítette, de kimondta azt is, hogy cselekedete "erkölcsileg pozitív tartalmú és társadalmilag hasznos figyelemfelhívás volt".

Szávay István csütörtökön felidézte, hogy Budaházy Györgyöt és társait a Szabadság téri szovjet emlékmű 2006-os megrongálásáért pénzbüntetésre és felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság. A Jobbik szerint a szerdai bírósági döntés egy újabb bizonyítéka annak, hogy milyen kettős mérce uralkodik ma Magyarországon az igazságszolgáltatásban. Ezért a Jobbik nyomatékosan felkéri Navracsics Tibor igazságügyi minisztert, hogy kérjen tájékoztatást az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökétől a szovjet emlékmű és a Horthy-szobor megrongálása megítélésének ilyen mértékű különbözőségéről.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!