Magyarország

2012.07.20. 13:16

Jobbik: egészségtelen birtokpolitikát tartana fenn a kormány

Budapest, 2012. július 20., péntek (MTI) - A Jobbik szerint egészségtelen a jelenlegi birtokpolitika, amit a kormány az új földtörvénnyel nem kíván megváltoztatni, vagyis továbbra is a nagybirtokosoknak kedvezne.

Budapest, 2012. július 20., péntek (MTI) - A Jobbik szerint egészségtelen a jelenlegi birtokpolitika, amit a kormány az új földtörvénnyel nem kíván megváltoztatni, vagyis továbbra is a nagybirtokosoknak kedvezne.Magyar Zoltán, a párt országgyűlési képviselője pénteken Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta: kifejezetten EU-barátnak tartják a kabinet előterjesztését, ami szerintük azért elfogadhatatlan, mert Brüsszel nem tekint kiemelt fontosságú vagyonként a termőföldre. Elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány még csak kísérletet sem tett arra, hogy a külföldiek földvásárlási moratóriuma 2014 után is megmaradjon. Az ellenzéki politikus emellett nehezményezte, hogy a kabinet indítványa "békén hagyja" a zsebszerződéseket, vagyis nem vizsgálja felül annak a nagyjából egymillió hektár termőföldnek a tulajdonosi hátterét, amely mögött külföldi, jellemzően osztrák gazdák állnak. A kormány "kiegyezett a nagyokkal és egy szűk elit kezébe központosítja a termőföldet" - fogalmazott Magyar Zoltán, kiemelve, hogy a Jobbik kormányra kerülése esetén elvenné a földet azoktól a nagybirtokosoktól, akik igazságtalanul szerezték földjeiket és azokat helyben élő családoknak, vagy új gazdálkodóknak adnák. Mint mondta, pártja a kormány jó szándékú elképzeléseit sem tudja támogatni mindaddig, amíg a Fidesz-kormány a jelenleg hatályos törvényeket sem képes betartatni. Példaként említette erre azt az indítványt, amely előzetes hatósági engedélyhez kötné a földszerzést, ami szerinte a Nemzeti Földalap körül kialakult botrányok tapasztalatai alapján nem jelent garanciát semmire.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!