Magyarország

2012.07.19. 13:45

HEBC-fórum - Martonyi: a sikeres Magyarország a kormány és az itt működő külföldi vállalatok érdeke is

Budapest, 2012. július 19., csütörtök (MTI) - Martonyi János külügyminiszter szerint a kormány és az országban működő külföldi nagyvállalatok között alapvető érdekazonosság van, mindannyian azt szeretnék, hogy Magyarország sikeres legyen, és a gazdaság jól működjön.

Budapest, 2012. július 19., csütörtök (MTI) - Martonyi János külügyminiszter szerint a kormány és az országban működő külföldi nagyvállalatok között alapvető érdekazonosság van, mindannyian azt szeretnék, hogy Magyarország sikeres legyen, és a gazdaság jól működjön.A tárcavezető csütörtökön a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) sajtótájékoztatóján a szervezet Európában élünk című, 14. éves jelentését értékelve kifejtette, hogy a célok is azonosak a kormány és a külföldi cégek között: növekedjen a gazdaság, jöjjenek létre új munkahelyek, csökkenjen tovább az államadósság, maradjon fenn a fiskális fegyelem, növekedjen a versenyképesség és javuljon az ország képe, hírneve.

Az eszközöket, egyes intézkedéseket illetően eltérhetnek a megközelítések, vélemények, de az elvek tekintetében is egyetértés van a kormány és a külföldi vállalatok között: "ebben a helyzetben, amikor a világ, maga Európa is bizonytalan és kiszámíthatatlan, különösen fontos, hogy kiszámíthatóak, áttekinthetőek legyünk, és bízzunk egymásban" - mondta a miniszter.

Úgy vélte, ha közösek az értékeik, érdekeik, céljaik és elveik, együtt kell működniük. Ennek megteremtették a szervezeti formáját is a konzultációs iroda felállításával - emlékeztetett.

A gazdasági válsággal kapcsolatban kiemelte, a jelenlegi helyzetnek két kimenetele lehet: vagy az egész integráció bajba kerül, és az elmúlt 50-60 év sikertörténete véget ér, vagy "felgyógyul és megerősödve megy tovább" az EU. Közép-Európának és Magyarországnak is az áll érdekében, hogy az Európai Unió maradjon egységes, lépjen túl a válságon, és megerősödve haladjon tovább az integráció - hangsúlyozta Martonyi János.

Úgy fogalmazott, támogatják az eurózóna erőfeszítéseit, hogy problémáit a saját eszközeivel oldja meg, de nem szeretnének falat építeni az euróövezet és az azon kívüli országok közé, nem épülhetnek ki maradandó törésvonalak. Ha mégis többszintű Európa alakulna ki, Magyarországnak minden szempontból "az európai fejlődés centrumába" kell tartoznia - vélekedett.

Mint mondta, a következő hónapok fontos fejleményeket hoznak az unióban. A felmerülő kérdések megoldásában Magyarországnak szerepet kell vállalnia - mutatott rá.

Az EU/IMF-tárgyalásokra utalva azt mondta, fontos tárgyalások indultak a héten, és az, hogy ezek eredményre vezessenek, nemcsak magyar, hanem európai érdek is.

A külügyminiszter üdvözölte, hogy az HEBC jelentése nem szorítkozik a gazdaságra, társadalompolitikai elkötelezettség jellemzi, ami azt bizonyítja, hogy a jövőre összpontosít.

A Magyar Európai Üzleti Tanács a brüsszeli Európai Gyáriparosok Kerekasztalának (ERT) magyarországi üzleti tanácsa. A HEBC tagja 15 cég magyarországi leányvállalatának vezetője. A HEBC tagvállalatainak összesített nettó árbevétele közel 3.500 milliárd forint, a közvetlen és közvetett foglalkoztatottaik száma csaknem 62 ezer fő.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!