Magyarország

2008.06.02. 23:04

Megnyitott a Balaton

<p>Összesen csaknem 100 strand van a Balaton déli és északi partján, többségüknél június 1-jével hivatalosan is megkezdődött a strandszezon.</p>

A nyüzsgésre vágyóknak a legnagyobb területtel rendelkező siófoki nagystrandot ajánlják, míg a kisebb, családiasabb hangulatot kedvelőknek például a balatonvilágosi kis strandot.

A déli parton Balatonberény kivételével minden településen van ingyenes fürdőhely - mondta el a Független Hírügynökségnek Győrffy Árpád, a Balatoni Turisztikai Szolgálat vezetője.

Hozzátette: bár belépőt nem szednek, sokszor ezeket a strandokat is kerítés veszi körül és a hasonlóan komfortosak, mint a fizetősek. A tó északi partján már lényegesen kevesebb - mindössze hat településen van - ingyenes strand, például Tihanyban, Balatonkenesén, vagy Keszthelyen.

A fizetősek többségénél a felnőttektől egy korsó sör árát - 300-450 forintot - kérnek el, a gyerekek pedig egy kétgombócos fagyi áráért, azaz 200-250 forintért fürdőzhetnek.

Vannak persze ennél drágábbak is: a siófoki nagystrandon például 900 forint a belépő, igaz, itt egésznapos programok várják a nyaralókat. A keszthelyi városi strandon is 800 forintot kell fizetni, de ezért a pénzért ingyen lehet használni a 450 napozóágyat - tette hozzá Győrffy Árpád.

Ha igazán nagy fejlesztések nem is, de jelentős felújítások voltak tavaly óta. A balatonfüredi Eszterházy strandon például több tízmillió forintért újították fel a teljes pázsitot és a kerti bútorokat, a Kisfaludyn pedig homokos sportpályákat építettek lelátóval és éjjel is nyitva tartó parti bárt alakítottak ki.

Gyenesdiáson mediterrán hangulatú strand várja a pihenni vágyókat, a parton koktélbárral.

A fizetős strandok többségénél a kora esti óráktól már nem szednek belépőt, így késő este bárki ingyen fürödhet a vízben. A legtöbb helyen egész éjszaka nyitva tartják a fürdőhelyeket, csak néhányat zárnak be sötétedés után.

A balatoni strandszezon általában augusztus végéig tart, bár a települések az időjárás függvényében ettől eltérhetnek - tette hozzá Győrffy Árpád.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!