Magyarország

2008.06.22. 20:33

Izraeli főrabbi Magyarországon - Orbán Viktorral is találkozott

<p>A hazai zsidó közösség kérdéseiről, így az oktatás helyzetéről, a közösség sokszínűvé válásáról beszélgetett Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Magyarországra érkező Yona Metzgerrel, Izrael főrabbijával vasárnap.</p>

Az egyórás találkozón a főrabbi hangsúlyozta, hogy a magyarországi három zsidó irányzat mindegyikének egyenlő lehetőséget kell adni a vallási élet terén.

A főrabbi az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség meghívására érkezett Magyarországra. Yona Metzger azért látogatott hazánkba, hogy a kilenc európai ország - Magyarország, Lengyelország, Ukrajna, Szlovákia, Románia, Csehország, Szerbia, Horvátország, Bulgária - zsidó közösségeit magában tömörítő Kelet-európai Rabbik Tanácsának vezetőségével, és magyar elnökével, Oberlander Báruch rabbival tárgyaljon. A legmagasabb rangú zsidó vallási vezető a térség közéleti, illetve oktatási helyzetéről tájékozódik.

Yona Metzger közéleti személyiségekkel is találkozik ittléte alatt. Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével vasárnap folytatott megbeszélést. Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija a tárgyalás után a Független Hírügynökségnek elmondta: a főrabbi felhívta a figyelmet, hogy mindhárom, azaz az ortodox, a neológ és a statusquo irányzat képviselőinek is egyenlő lehetőséget kell adni a vallási élet terén. Hangsúlyozta a zsidó vallási és etikai értékek, valamint a régi magyar zsidó közösség hagyományainak fontosságát. Egyetértettek az antiszemitizmus kompromisszumok nélküli elutasításában is - közölte Köves Slomó.

A főrabbi három éve az államfővel, a miniszterelnökkel és az oktatási miniszterrel találkozott, akkor is hasonló kérdésekről beszélgettek. Köves Slomo ezzel kapcsolatban megjegyezte: azóta nem történt jelentős elmozdulás, továbbra is a neológ irányzat képviselőit tartja tárgyalópartnernek a kormány. Azt szeretnék, ha egyenlő lehetőséget kapna mindhárom irányzat. Pozitív változás - amit Yona Metzger is figyelemmel kísér - az alulról szerveződő zsidó közösségek, illetve a zsidó reneszánsz erősödése - fogalmazott.

Vasárnap délután a főrabbi felavatta az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség felújított és kibővített V. kerületi központját és zsinagógáját. Ez Budapest első újonnan épített imaháza a Holokauszt óta.

Izrael főrabbija hétfő délelőtt várhatóan Fodor Gáborral, az SZDSZ elnökével is találkozik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!