Magyarország

2008.05.13. 17:09

Nyilvános, mennyi fizetést kapnak az állami vezetők

<p>Kedd délután óta nyilvános, mennyi juttatást kaptak itthon az állami vezetők 2002 júniusa óta. A Miniszterelnöki Hivatal honlapjára, a meh.hu-ra tették fel körülbelül 400 egykori és mostani vezető ide vonatkozó adatait.</p>

Helyettes, címzetes, közigazgatási, politikai és szakállamtitkárok, miniszterek, kormányfő juttatásairól közölnek számokat az interneten.

Az adatokból kiderül egyebek mellett az, mennyi fizetést kaptak a 2000 óta hivatalba lépett magyar kormányfők. A fideszes Orbán Viktor miniszterelnökként szerzett jövedelme 4 év alatt 70 százalékkal nőtt, míg Gyurcsány Ferenc kormányfői illetménye 20 százalékkal emelkedett ugyanennyi idő alatt. 2004-es hivatalba lépése óta azonban Gyurcsány Ferenc ezt a jövedelmét nem veszi fel, hanem jótékony célra fordítja - mondta kedden Budai Bernadett kormányszóvivő.

Az Orbán-kormány idején az átlagosnál gyorsabban, csaknem 70 százalékkal nőtt az államtitkárok fizetése, de ezekhez nem igazították hozzá a tárcavezetők és a közjogi méltóságok illetményét. Így előfordult, hogy egy miniszter feleannyit keresett, mint a beosztottjaként dolgozó államtitkár, sőt az államfő is ötödével keresett kevesebbet akkor, mint egy államtitkár - mondta a kormányszóvivő.

A Medgyessy-kormány aztán a miniszterek fizetését 30 százalékkal magasabbra emelte az államtitkárokéhoz képest, és 2004 januárja óta csak az illetményalappal arányosan változott az állami vezetők jövedelme. 2006-ban a Gyurcsány-kormány csökkentette az állami vezetőknek járó végkielégítést, létszámukat pedig megfelezte - sorolta Budai Bernadett.

A meh.hu-n található összesítésben abc-sorrendben lehet rákeresni az egyes állami vezetők adatlapjára. Ezen a név, a beosztás és a munkáltató neve alatt szerepel az állami vezető havi illetményének bruttó összege a megbízatása idején, valamint az esetleges jutalom bruttó összege.

  • Az átlagnál jobban nőhet a minisztériumi vezetők keresete
  • A nettó bérünk az éhenhaláshoz sok
  • Milliókat kapnak a képviselők
  • Mennyi marad a zsebben nálunk és náluk?
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!