Magyarország

2008.04.18. 11:44

Jogellenes VDSZSZ-követelések

<p>A Fővárosi Munkaügyi Bíróság április 17-én, csütörtökön meghozott kiegészítő végzésében megállapította, hogy a VDSZSZ Szolidaritás azon követelése, mely a MÁV Zrt-nél további 1,1%-os bérfejlesztést céloz, nem tekinthető jogszerűnek, tehát jogellenes.</p>

A VDSZSZ Szolidaritás ezt a követelését „a pénzügyminiszter közelmúltban megemelt inflációs várakozása miatt várható reálkereset-csökkenés okán” nyújtotta be a vasúttársaságnak.

A mostani – nem jogerős – bírósági döntés értelmében tehát a VDSzSz fenti követelése ugyanúgy nem jogszerű, mint korábban a MÁV-START Zrt.-nél a 10 százalékos extra béremelési igény.

A legutóbbi április 7-én megtartott VDSzSz sztrájkban a tervezett 1164 személyvonatból 722 közlekedett, vagyis csupán 442 vonat maradt ki a menetrendből. Ismeretes, hogy április 7-én 0.00 órakor kezdődött a szakszervezeti munkabeszüntetés a vasúton, de délelőtt tíz órakor véget ért a VDSzSz sztrájk, miután a szakszervezet felfüggesztette azt. Az akkori sztrájk kifulladt, ugyanis a MÁV Zrt.-nél 121, a MÁV-START Zrt-nél 286 fő vett részt a sztrájkban, a vasutasok 98 százaléka dolgozott.

MÁV-csoport szinten a konszolidált veszteség 70 millió forintra rúgott, a MÁV-START jegy-visszatérítési összege belföldön 2.711.390 forint, nemzetközi viszonylatban 1.068.445 forint volt, továbbá 79.745 forint költségtérítést fizettek.
Az anyagi káron felül erkölcsi kár is származott, hiszen az irreális követelésekért tartott VDSzSz sztrájk miatt bizonytalan volt a vasúti közlekedés, a távolsági forgalomban utazók nem minden esetben juthattak el céljaikhoz.

A vasúttársaságok (MÁV Zrt, MÁV-START Zrt) az utasok és a fuvaroztató partnerek érdekében kezdettől fogva ragaszkodnak álláspontjukhoz: a sztrájk ideje alatt is a megfelelő vonatmennyiség biztosítja a minimális szolgáltatást, a közszolgáltatási feladatokat szolgáltatói felelősséggel csak ilyen formában tudják biztosítani.

A MÁV álláspontja változatlan: az iskolába és munkába járás biztosítása az alapvető társadalmi közszükségletek körébe tartozik, vagyis a még elégséges szolgáltatásoknak erre ki kell terjednie. Ez csak a MÁV által javasolt vonatmennyiséggel elégíthető ki.

További cikkek:

  • Megegyezés nincs: sztrájk van!
  • Korábbi sztrájk videók!
  • A VDSZSZ most nem sztrájkol

  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!