Magyarország

2008.03.21. 09:59

Zsanett ügy: Kötelességszegésért elítélték, a hivatali visszaélés vádja alól felmentették a rendőröket

<p>Szolgálati kötelességszegésért elítélte a bíróság a "Zsanett-ügyben" szereplő rendőröket. A hivatali visszaélés vádja alól felmentették őket.</p>

Kötelességszegésért hárman pénzbüntetést, ketten megrovást kaptak a pénteki tárgyaláson. Az öt rendőrnek azért kellett a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa elé állnia, mert 2007. május 4-én hajnalban az iratok nélkül autót vezető fiatal lányt parancsnoki engedély nélkül hazakísérték a papírjaiért, és szabálysértése miatt nem jártak el ellene.

Eredetileg az ügyben szereplő rendőröket azzal gyanúsították, hogy tavaly május 4-én megerőszakolták az akkor 21 éves lányt, akit a budapesti  Múzeum körúton igazoltattak, de végül nem emeltek az erőszak és a vesztegetés miatt vádat ellenük. Zsanett jogi képviselője, Tuza Péter pótmagánvádas eljárást kezdeményezett az állítólagos nemi erőszak miatt.

A pénteki ítélet szóbeli indoklásakor a Zsanett és a rendőrök vallomása közötti ellentmondásokról Varga Béla hadbíró tábornok azt mondta: "bizonyítottság hiányában a vádlottak javára voltunk kénytelenek dönteni. Nyilvánvaló, hogy valaki nem mond igazat, vagy Zsanett, vagy a rendőrök."

A bíró a továbbiakban hangsúlyozta: "Lehet, hogy úgy történt, ahogyan Zsanett mondta, lehet, hogy úgy, ahogyan a rendőrök mondták. Nem csak Zsanett változtatta meg a vallomásait, hanem a rendőr vádlottak is változtatgatták a vallomásaikat. Ha ez így megy, az Isten tudja, hogy a pótmagánvádas eljárásban mit fognak mondani."

A későbbiekben a hadbíró tábornok azt is hangoztatta, hogy szerinte jogilag eléggé szerencsétlen helyzet, hogy két ügyészség is, a katonai ügyészség és a polgári ügyészség is eljárt, illetve eljár a Zsanett-ügyben.

A katonai bíróság az elsőrendű vádlottat 150 ezer, a másodrendűt 120 ezer, a harmadrendűt 105 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, a negyed- és ötödrendű vádlottakat pedig megrovásban részesítették. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlottak és védőik pedig felmentésért fellebbeznek.

Az utolsó szó jogán ártatlannak vallották magukat

Ártatlannak vallották magukat az utolsó szó jogán a szolgálatban kötelességszegéssel, illetve hivatali visszaéléssel vádolt rendőrök a Zsanett-ügyben pénteken a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa előtt.

Az ügyész vádbeszédében bizonyítottnak látta, hogy a rendőrök elkövették a hivatali visszaélést, illetve a kötelességszegést, s ezért azt indítványozta, hogy valamennyiüket pénzbüntetéssel sújtsák. A védők szerint nem történt bűncselekmény és a vádlottak is ezt hangsúlyozták pénteken, amikor az utolsó szó jogán mindannyian azt mondták, nem követtek el törvénysértést, jogszerűen jártak el, nem követtek el semmiféle szabálysértést.

Kapcsolódó cikkek:

  • Zsanett-ügy - Katonai bűncselekmény miatt bíróság előtt a rendőrök
  • Zsanett-ügy - A lány ügyvédje szerint törvénysértő a tárgyalás
  • Zsanett-ügy - Jogerősen is vége a nyomozásnak
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!