Kisbuszba zsúfolt embereket csempészett

Akt.:
Kisbuszba zsúfolt embereket csempészett
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A 2015-ben Pandorf közelében egy hűtőkamionban megfulladt 71 ember történtéhez hasonló ügyben indult büntetőeljárás csütörtökön a Debreceni Törvényszéken – az embercsempészés azonban ezúttal szerencsére nem végződött tragédiával.

A vád szerint 2016 decemberében M.N. iraki származású, holland állampolgár Körös­szegapáti külterületén 35 ember zsúfolt be egy kisbusz rakterébe. Tíz kilométerrel arrébb a rendőrök megállították a járművet, kinyitották a kisbusz oldalsó ajtaját, és rátaláltak a külföldiekre, akik embertelen körülmények között, szorosan egymás mellett álltak, az ajtó kinyitásakor szinte kizuhantak a zárt raktérből; szemmel láthatóan valamennyien rosszul voltak. Az, hogy nem fulladtak meg, csak a véletlenen múlott – írja az ügyészség.

Államhatár átlépéséhez vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete a vád abban az ügyben, melynek tárgyalása csütörtökön kezdődött a Debreceni Törvényszéken, vádlottja pedig M.N. iraki származású holland állampolgár.

embercsempesz1Fotó: Derencsényi István

A vádlott úgy nyilatkozott, hogy nem érzi magát bűnösnek egyik bűncselekményben sem. Önállóan tett vallomást 2,5 órán keresztül, majd kérdésekre válaszolt további 2 órán át.

Vallomásának lényege, hogy egy barátját kísérte el Magyarországra, Budapestre egy üzleti útra. Egy hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntöttek, hogy átmennek Romániába, Temesvárra. Romániában azonban eltévedtek, szétváltak, elveszítették egymást.

Ő (a vádlott) egy másik átkelőhelyen – Ártándnál – jött vissza Magyarországra. Körösszegapáti térségében 6-7 személyt vett fel, akikről azt gondolta, hogy magyar munkavállalók. A szomszédos településig kérték, hogy vigye el őket, és mivel nem szállt ki az autóból, nem vette észre, hogy 35 fő száll be a raktérbe.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint M.N. 2016. decemberében vett bérbe egy áruszállító kisbuszt Hollandiában. A bérlést követően ismerősével a déli szerb-román határhoz ment, ahol több határsértőt szállított be a kisbuszba. Körösszegapáti vonaláig vitte őket, aztán Magyarországra ismeretlen embercsempészek segítségével gyalog jöttek át. M.N. eközben az üres busszal Ártándnál lépett be az országba.

2016. december 16-án reggel 7 óra körül Körösszegapáti külterületén állt meg, majd a 36 fősre duzzadt csoport tagjai beszálltak a kisbuszba. 35-en fértek be a raktérbe, egy ember az utasfülkében foglalt helyet. Az úticél Németország volt. Az eseményeket egy arra közlekedő autóbusz sofőrje és utasa észlelte, akik azonnal hívták a rendőrséget. A rendőrök alig 10 kilométerrel arrébb meg is állították a járművet, kinyitották a kisbusz oldalsó ajtaját, és rátaláltak a 36 külföldire. A járőrök azt észlelték, hogy embertelen körülmények között, szorosan egymás mellett álltak, az ajtó kinyitásakor szinte kizuhantak a zárt raktérből – fogalmaz a vádirat –, szemmel láthatóan valamennyien rosszul voltak, hányingerre, fejfájásra panaszkodtak.

A vádlottat előállították, a 31 iraki, 4 szír és egy iráni állampolgár ellen idegenrendészeti eljárás indult, majd az illegális határátlépőket visszatoloncolták Romániába.

A vádirat szerint a rakodótér levegőutánpótlására alul 4 darab, ún. rácsozott szellőzőkopoltyú volt kialakítva, levegőbefúvásra alkalmas vezetékrendszer azonban nem állt rendelkezésre. Más szellőzési lehetőség nem volt, az ajtók pedig jól zártak, így kívülről sem juthatott levegő a raktérbe. Az emberek olyan szorosan álltak egymás mellett, hogy az alulról esetlegesen bejutó minimális levegő áramlását lezárták. A vádirat ír arról is, hogy miközben 35 embernek percenként 210 – 280 liter levegőre van szüksége, addig összesen 1100 – 1800 liter levegő állt rendelkezésre. A raktérben lévő levegőt tehát a bent tartózkodók 3,8 – 7,8 perc alatt használhatták el. Az oxigén mennyisége folyamatosan csökkent, a kilélegzett széndioxid mennyisége folyamatosan nőtt, mely rövid időn belül oxigénhiányos állapotot idézett elő.

A vádhatóság szerint a vádlottnak tisztában kellett lennie azzal, hogy a raktérben szállított emberek fulladásos halálának reális esélye van, de közömbös maradt eziránt.

Az ügyben a következő tárgyalás június 26-án lesz, ekkor a bíróság többek közt a vádlott által szállított tanúk vallomásait ismerteti.

HBNKörösszegapáti.
HAON.HU


hirdetés