Fejlesztés

2024.04.25. 18:15

Debrecenből Münchenbe egyetlen töltéssel? Ezt tudja a CATL most bemutatott akkumulátora

Pekingben mutatta be 1000 km-es hatótávú Shenxing PLUS elektromosautó-akkumulátorát a vállalat.

Haon.hu

Forrás: CATL

Április 25-én a pekingi Auto China 2024 járműipari konferencián mutatta be legújabb, LFP (lítium-vas-foszfát) akkumulátortechnológiára épülő fejlesztését a CATL. Az erről szóló sajtóközlemény szerint

a Shenxing PLUS egyszeri 4C töltéssel akár 1000 kilométeres távolság megtételére képes, a szupergyors töltésnek köszönhetően pedig mindössze tízperces töltéssel 600 kilométer hatótávolságot ér el.

A Debrecenben gyárat építő CATL a Shenxing akkumulátorral működő autók tulajdonosainak olyan rendszert hoz létre, mely az akkumulátor mellett gyorstöltő hálózatot és különböző szolgáltatásokkal kiegészített klubtagságot kínál majd egy csomagban.

A CATL standja a Auto China 2024 járműipari konferencián
A CATL standja a Auto China 2024 járműipari konferencián
Forrás: CATL

1000 km-es hatótávolság biztosítja a gondtalan utazást 

A közlemény szerint a Shenxing PLUS anód- és katódtechnológiája növeli az akkumulátor energiasűrűségét, miközben hatékonyan szabályozza a térfogattágulást a töltési és kisülési ciklusok során. Az akkumulátorgyártásban elsőként használt, egy darabból álló burkolat optimalizálja a belső térkihasználást, lehetővé téve a Shenxing PLUS celláinak soha nem látott energiasűrűségi szintjét.

A Shenxing PLUS akkumulátor modulmentes CTP (cell-to-pack) 3.0 technológiára optimalizált struktúrával rendelkezik, amely 7 százalékkal növeli a tömörítési hatékonyságot. Az anyagok és a szerkezet terén elért áttöréseknek köszönhetően a Shenxing akkumulátorrendszer energiasűrűsége először lépi át a 200 Wh/kg-os küszöbértéket, elérve a 205 Wh/kg-ot, így az 1000 kilométer feletti hatótávolságot könnyedén biztosítja.

Mint írták, annak érdekében, hogy a CATL növelje a töltési sebességet, a Shenxing PLUS olyan technológiát alkalmaz, amely simább és hatékonyabb energiaátvitelt tesz lehetővé a katód és az anód anyagai között. A vállalat jelentősen bővítette az akkumulátorrendszerben a terminálok túláramfelületét és -kapacitását is, hogy az a nagy áramerősségű töltés során gyorsan elvezesse a hőt. Ezen felül az újonnan kifejlesztett AI polarizációs modell képes előre jelezni és valós időben szabályozni a töltési áramot, lehetővé téve a gyorsabb és intelligensebb töltést.

catl Auto China akkumulátor
10 perc töltéssel akár 600 kilométeres hatótáv is elérhető
Forrás: CATL

Zárt ökoszisztémával a fogyasztói élmény fokozásáért

Az innovatív energiatárolási technológiák fejlesztése mellett a CATL Kína legnagyobb szupergyors töltőhálózatának kiépítésén dolgozik, hogy a Shenxing akkumulátorokkal működő autók tulajdonosai számára a legkényelmesebb és leginkább költséghatékony mobilitási élményt nyújtsa. Ennek a megvalósításához a vállalat olyan iparágvezető kínai partnerekkel működik együtt, mint a Star Charge, az YKC és a Shudao New Energy.

A CATL továbbá elindítja a Shenxing klubját is, mely az az iparág első ilyen szolgáltatása lesz. A klubtagokat több mint 600 szervizhelyen szolgálják majd ki, biztosítva számukra többek között a közúti mentés, az akkumulátorellenőrzés és -karbantartáslehetőségét is. A CATL a tudomány határainak folyamatos feszegetése és a zöldebb jövő érdekében tett erőfeszítései során a szupergyors töltés további kiterjesztésére fókuszál egy zárt rendszerű töltési ökoszisztémával, amely azakkumulátor, a töltőhálózat és a klubtagság által elérhető szolgáltatások integrálásával valósul meg – zárul a közlemény.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában