Debreceni közgyűlés

2024.04.25. 17:17

Védett debreceni épületek felújítására lehet pályázni

Az Épített Örökség Felújítási Program pályázati felhívásáról tárgyalt legutóbbi ülésén Debrecen közgyűlése. Az elfogadott felhívás szerint 200 millió forint keretösszegig pályázhatnak a helyi védett épületek tulajdonosai.

Bekecs Sándor

A közgyűlés döntött a a helyi egyedi védelem alatt álló épületek felújításának támogatásáról. Szintén ezen épületek vannak a fókuszában Az Év Cívis Háza díjnak, melyről Orosz Ibolya Aurélia önkormányzati képviselő, Papp László polgármester (középen) és Gábor István főépítész beszélt egy korábbi tájékoztatón (képünkön)

Forrás: Napló-archív

A helyi egyedi védelem alatt álló épületek felújítására szóló pályázati felhívást tárgyalta április 25-én Debrecen közgyűlése. Mint arról korábban beszámoltunk, a városvezetőség kiemelt figyelmet fordít a város történeti arculatát és a cívis identitás erősítését szolgáló karaktert hordozó, régi jellegű,  lakóépületekre, ezért indította el például Az Év Cívis Háza kezdeményezést. A védett épületek felújításához ezután támogatás nyerhető az Épített Örökség Felújítási Program pályázat keretében.

Debrecen Papp László védett épület haon
Papp László polgármester a közgyűlés április 25-ei ülésén, ahol a védett épületek ügyében is döntöttek a képviselők
Forrás:  Kiss Annamarie

 

A közgyűlés többször is döntést hozott arról, hogyan védjük meg a Főépítész Iroda által készített anyag, illetve a debreceni városvédők által készített javaslatok alapján a debreceni épületeket. Ma már 305 lakóépület van helyi védettség alatt és 130 feletti a műemléki védelem alatt álló ingatlan

 – ismertette korábban Papp László polgármester. A most induló Épített Örökség Felújítási Program pályázatának célja Debrecen épített örökségének felújítása annak érdekében, hogy a helyi egyedi védelem alatt álló építmények, építményrészletek visszanyerjék a városképben korábban elfoglalt méltó helyüket.

Melyek a védett debreceni épületek?

A felhívás szerint a pályázat keretösszege 200 millió forint. A támogatásra azok nyújthatják be pályázatukat, aki a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet szerinti helyi egyedi védettség alatt álló építmények, építményrészletek társasházként vagy lakásszövetkezetként működő tulajdonosai. A támogatást külső nyílászárók cseréjére, homlokzati díszítőelemek helyreállítására, felújítására; valamint tető, héjazat felújítására, cseréjére fordíthatják majd a nyertesek.

A pályázaton minimum 50 millió forint, legfeljebb 200 millió forint igényelhető, legfeljebb 50 százalékos támogatási intenzitás mellett. A fennmaradó összeg a pályázó által biztosított önerő. A támogatási kérelmeket 2024. május 15. és szeptember 30. között lehet benyújtani, az elbírálás folyamatos, de legkésőbb október 31-ig megtörténik. A pályázatokat az Önkormányzat Közgyűlése Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága értékeli és készíti elő döntésre. A támogatói döntést a polgármester hozza meg.

Az elbírálás során előnyt élvez a szakmailag és műszakilag is minél megalapozottabb, részletesebb pályázat, különös tekintettel az előzetes hatósági engedélyek, tartószerkezeti szakértői vélemény meglétére; azon pályázat, mely a helyi egyedi védelemmel érintett épület közterületről látható homlokzatának teljes felújítását tartalmazza; illetve a műemléki környezetben található helyi egyedi védelem alatt álló épület felújítására benyújtott pályázat.

A közgyűlés számos más ügyben is döntött, ezekről itt írtunk:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában