Erre mindenki emlékezni fog!

2024.04.14. 20:48

Hidegrázós pillanat Debrecenben: kijutott az olimpiára a magyar női kéziválogatott! – fotókkal

Felrobbant a hangorkántól a Főnix Aréna, a női kézisek veretlenül, az első helyen zárták a selejtezőtornát, ezzel megváltották jegyüket Párizsba.

Tóth Huba Elemér

Debrecenben harcolta ki az olimpiai részvételt a kézilabda-válogatott

Forrás: Czinege Melinda

A Debrecenben zajló női kézilabda olimpiai selejtezőtornán valamennyi válogatott átgázolt a Kamerun helyett az utolsó pillanatban beugró, lényegében utánpótlás-csapattal kiálló Nagy-Britannián. A magyarok a svédek legyőzésével hatalmas lépést tettek az olimpia felé, így az utolsó mérkőzésen vasárnap a japánok ellen még négygólos vereség is belefért volna ahhoz, hogy kvalifikálják magukat a párizsi ötkarikás játékokra.

CM20240415_Magyarország-Japán_kézilabda_HAON (38)
Füzi-Tóvizi Petra, a DVSC Schaeffler játékosa a japánok elleni meccsen
Forrás: Czinege Melinda

A magyar női kéziválogatott parádézott

A Főnix Arénában az együtteseket telt ház fogadta, hatalmas volt a hangulat a lelátón. Győztes csapaton ne változtass alapon Golovin Vlagyimir ugyanazt a kezdőt küldte ki, mint a svédek ellen. A mérkőzés első percében Vámos Petra hetest harcolt ki, amit Klujber Katrin magabiztosan értékesített, majd hátul Böde-Bíró Blanka védett. Noha ezt követően a japánok rövid időre fordítottak, a 10. percben még a mieink úgy is 5–3-ra vezettek, hogy négy percen át nem szereztek gólt. 

Az ázsiaiak aztán hét a hat elleni játékkal próbálkoztak, ám a meggypiros mezben tündöklő Füzi-Tóvizi Petráék remekül állták a sarat. A 14. percben először háromgólosra (7–4) hízott a különbség, így a keletiek időt kértek.

A rövid pauza után is kapus nélküli játékkal igyekezett feljebb zárkózni a sárga dresszes alakulat, ám csak tovább nyílt az olló. A 16. minutumban 9–4-nél a japán szövetségi kapitány, Kishimoto Kenta ismét magához hívta a lányokat. Az első félidőben azonban már nem volt újabb fordulat, Klujber és Győri-Lukács Viktória is szórta a gólokat. Az eredményjelző a 26. percben 15–8-at mutatott, ekkor Golovin Vlagyimir is letette az asztalra a zöld kártyáját. Jó volt látni, ahogyan Magyarország könnyedén kézizik, és tehetetlenné teszi ellenfelét. 

Noha még nem dőlhettünk teljesen hátra, a szünetben már megnyugtató (18–11) volt a különbség.

Csodálatosan alakult a debreceni torna

A második játékrész japán-találattal indult, de Győri-Lukács rögtön góllal válaszolt. Aztán Füzi Tóvizi maradt lent a földön, – szerencsére a játékot tudta folytatni – a játékvezetők az esetet vissza is nézték, majd Nagata Mikának piros lapot mutattak fel. A 41. percben már tíz egységnyi volt a differencia (23–13), így innentől kezdve már tényleg örömkézilabdázott a nemzeti csapatunk. Egy óriási gálát láthattunk, a 47. percben 28–16 volt az állás. Ekkor még a vendégek kikérték utolsó idejüket, és ahogyan az összecsapás nagy részében, úgy egészen a végéig kapus nélküli játékkal támadtak. Az ázsiaiak az utolsó szalmaszálba kapaszkodva mentek előre, nyolc gólra vissza is jöttek, de Simon Petráék is kiválóan tüzeltek. A házigazdáknál mindenki szóhoz jutott, valamennyien részesei voltak a sikernek. 

A vége 37–28 lett, amely azt jelentette, hogy a magyar női kézilabda-válogatott veretlenül zárta a debreceni selejtezőtornát, és ott lesz a 2024-es párizsi olimpián!

CM20240415_Magyarország-Japán_kézilabda_HAON (18)
Ott leszünk Párizsban!
Forrás: Czinege Melinda

Női kézilabda olimpiai selejtező, 3. forduló

Magyarország–Japán 37–28 (18–11)

Debrecen, Főnix Aréna. Vezette: M. García, Paolantoni (argentinok)

MAGYARORSZÁG: Böde-Bíró – Győri-Lukács 6, Klujber 11 (2), Vámos P., Füzi-Tóvizi 1, Kuczora 3, Szöllősi-Schatzl 1. Csere: Janurik (kapus), Papp N. 1, Simon P. 4, Márton 3, Bordás, Kácsor, Debreczeni-Klivinyi 4, Albek 1, Pásztor 2. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

JAPÁN: Kametani – Hattori 1, Kaszai 2, Kitahara, Nagata, Josidome 1, Ajzava 7 (3). Csere: Baba (kapus), Szaszaki 1, Isikava 3 (1), Nakajama 4, Hacumi 2, Josino 1, Macumoto 1, Okada 4 (1), Szahara 1. Szövetségi kapitány: Sigeo Kuszumoto

Kiállítások: 6 perc, illetve 4 perc. 

Hétméteresek: 2/2, ill. 5/5

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában