Kosárlabda

2024.02.15. 21:55

Bosszantó vereség szenvedett a DEAC a végjátékban

Hiába vezetett a záró felvonás kezdetén már 12 ponttal is a debreceni kosárlabdacsapat Sopronban, végül öt ponttal alulmaradt.

Haon.hu

Mócsán Bálint 12 pontot dobott

Forrás: Kiss Annamarie

A Szolnok szerdai vereségének köszönhetően abban a tudatban léphetett pályára Andjelko Mandics együttese a férfi NB I. A 21. fordulójának zárómérkőzésén, hogy egy sikerrel a harmadik helyen mehetnek a válogatott szünetre. Ezúttal sem hengerelt a DEAC a találkozó elején, de a Sopron is sok hibával kezdett, így 4 perc után még mindig csak 3–2 állt a táblán. Az egykoron Debrecenben is megforduló Molnár Márton egy kettő plusz egyes akcióval mozdította el a holtpontról övéit, Da Silva és Sidibe dupláival pedig meglépett a házigazda (10–3). Mintha még a csapatok is érezték volna a csarnokban a női válogatott olimpiai selejtezős fájó kudarcát, mindkét oldalon sorra maradtak ki a dobások. A negyed záró percében Drenovac vezérletével egyre közelítettek a hajdúságiak, ám a szerb kiscsatár az utolsó pillanatokban Sitkut faultolta a triplavonalon, aki mindhárom egypontosát értékesítette, így 13–9–el zárult az alacsony színvonalú játékrész.

Az egyperces szünet után Mócsán és Mathis tripláival éledezni kezdett a mérkőzés, Da Silva révén pedig ismét ellépett héttel az SKC.

A folytatásban Tadics, Buljevic és Edwin is megszerezték első kosaraikat, de a fordítás már nem jött össze, Griffin két gyors kosara után Mandics jobbnak látta kikérni első időkérését a negyed derekán (25–19). Jól sült el a taktikai szünet, a DEAC 9–1–es futását Hőgye hárompontosa koronázta meg, így a találkozó során először kerültek előnybe fehér–feketék. Túl sokáig nem tudták tartani fórjukat, hiszen Mathis és Sidibe szinte azonnal fordított, de végül Edwin hatalmas zsákolása zárta a félidőt, így 30–30–al mehettek az öltözőbe a felek.

Leadták az előnyt

A fordulás után Mathis távolijára Williamson és Buljevic válaszolt három ziccerrel, így ismét Mócsánék jártak előrébb. Kőkemény védekezésével sokáig tartotta minimális előnyét a DEAC, de az igazi áttörés azonban a játékrész második felében jött, a csapatkapitány és Edwin kosarainak hála kétszámjegyűre hízott a differencia (39–51). Potocnik időkérése után védekezést váltott a Sopron, melynek köszönhetően stabilizálódott is a játékuk, de hiába zárta Da Silva hatalmas zsákolása a negyedet, így is hét pontos debreceni fórral mehettek az utolsó tíz percre.

A záró felvonás kezdetén Mócsán értékesített egy hármast faulttal együtt, de ezt követően megfogta őket a hazai zóna, a soproniak nyolc pontot szereztek sorozatban, mellyel újra látótávolságon belülre kerültek (55–58). Mócsán és Mathis szerezték meg a folytatásban harmadik triplájukat, de továbbra is inkább a házigazda maradt lendületben, olyannyira, hogy három perccel a vége előtt át is vették a vezetést Griffin közelijével (64–63).

A DEAC támadásai a végjátékra sem javultak fel, az extázisban védekező Sopron Da Silva büntetőivel és zsákolásával pedig el is döntötte a mérkőzést.

A Debreceni Egyetem a 69–64-esvereséggel nagy lehetőséget szalasztott el, öröm az ürömben, hogy legalább az egymás elleni eredményt sikerült a pozitív tartományban tartani, mely még jól jöhet a végelszámolásnál – tudósított a hajdúságiak honlapja.

A tények
Férfi kosárlabda NB I. A., 21. forduló
Sopron KC–DEAC 69–64 (13–9, 17–21, 17–24, 22–10)
SKC: Nichols 6, Meszlényi 2, Griffin 17/3, Da Silva 11, Molnár 7. Csere: Mathis 14/9, Sidibe 9, Csendes, Sitku 3. Vezetőedző: Gasper Potocnik.
DEAC: Edwin 13, Hőgye 3/3, Drenovac 6, Williamson 17, Buljevic 5. Csere: Mócsán 12/9, Tadics 8/3, Neuwirth. Vezetőedző: Andjelko Mandics

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában