Kézilabda

2023.11.18. 19:19

Gyönyörű fotókon elevenedik meg Varga István pályafutása a Hódosban

A Debreceni Dózsa klasszisa idén lett volna 80 éves.

Molnár Szilárd

Kiállítás nyílt Varga Istvánról Debrecenben

Forrás: Molnár Péter

Remek kiegészítőprogram várta a DVSC Schaeffler–CSM Bucuresti elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésre érkező szurkolókat. A Hódos Imre Rendezvénycsarnok B szektora mögötti folyosóján a Debreceni Dózsa világklasszisáról, Varga Istvánról nyílt kiállítás szombat délután.

A 126-szoros válogatott átlövő idén lett volna 80 éves, ennek apropóján helyezték a 20 db nagyméretű (70x100cm) fotót, melyen a legendás kézilabdázó pályafutásának legemlékezetesebb momentumai elevenednek meg.

A tárlat anyagát az Abonyban élő és dolgozó Járdány Vanda, Varga István keresztlánya gyűjtötte és dolgozta fel, a debreceni kiállítás ötletgazdája Parádiné Kenéz Tünde, a Debreceni Honvéd Sport és Diáksport Egyesület Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztály elnöke és Németi Gyula, a klub korábbi technikai vezetője volt. A kiállítás anyagát Varga István szülővárosa, Abony önkormányzata ajánlotta fel. 

20231118_Kiállítás Varga Istvánról_MP_HBN-1
Forrás: Molnár Péter

A megnyitóra a Loki meghívta Varga István özvegyét, a lányát és a testvéreit is, valamint a Debreceni Dózsa bajnokcsapatának tagjait, akik utána a Bajnokok Ligája-mérkőzést is megtekintették. A kiállítást a CSM Bucuresti elleni mérkőzés ideje alatt lehetett megnézni. 

Felterjesztik

A megnyitón Parádiné Kenéz Tünde elmondta, az Abonyban született klasszis a Budapesti Honvéd, majd a Debreceni Dózsa bajnokcsapatának tagja volt. – Hatszoros gólkirály, négyszeres magyar bajnok, 126-szor szerepelt a nemzeti csapatban, de emellett Európa- és világválogatott is volt. Tagja volt az 1972-es müncheni olimpián 8. helyezést elért csapatnak. Több éven keresztül a MOB tagja is volt. Érdemei elismerésül a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben is részesült, valamint 2013-ban Debrecen önkormányzata Hajós Alfréd-díjat is adományozott a kiváló sportolónak. A Varga Istvánról szóló kiállítás 20 darab nagyméretű fotót tartalmaz, melyek a legendás kézilabdázó pályafutását elevenítik fel.

A szakosztályunk a Debrecenhez és vonzáskörzetéhez kötődő olimpikonokkal foglalkozik, és nagyon fontosnak tartjuk, hogy a mai fiatalok is megismerjék az egykori sportolók pályafutását, érdemeit

– fogalmazott Parádiné Kenéz Tünde, majd bejelentette, hogy a szakosztály Varga István pályafutását felterjeszti majd a Debreceni Értéktárba.

20231118_Kiállítás Varga Istvánról_MP_HBN-6
Forrás: Molnár Péter

Büszkék

Ábrók Zsolt, a DVSC Kézilabda Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, a Loki partner minden olyan kezdeményezésben, ami a kézilabdát, vagy a hozzá kötődőket népszerűsíti.

– Varga István idén lenne 80 esztendős. Büszkék vagyunk arra, és köszönjük a lehetőséget, hogy egy ilyen Bajnokok Ligája-mérkőzés alkalmával adhattunk helyet a tárlatnak, és így adózhatunk egy picit Varga István munkássága előtt. Mi nyitottak vagyunk minden olyan kezdeményezésre, amellyel népszerűsíteni tudjuk a sportágunkat, illetve a sportágunkért sokat tevőket – mondta el az ügyvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában