Kézilabda

2023.09.06. 19:47

Vicinálisból gyorsvonat: a végén gázolt a Lokomotív - fotókkal

Nehezen lendült bele a DVSC, de csak kijött a minőségi különbség a lefújásra

Molnár Szilárd

Fűzi-Tóvizi Petrának is szép megmozdulásai voltak

Forrás: Kiss Annamarie

Döcögős kezdést követően végül magabiztosan, 31–23-ra győzte le a DVSC Schaeffler a Vasast a gárda első hazai bajnokiján szerda este. A mérkőzés előtt a piros-fehérek vezetése köszöntötte az elmúlt idény legjobbjait: a legjobb felnőttjátékosnak járó Jeddi Mária-díjat Petrus Mirtill kapta, míg a Komáromi Ákos-díjat, amelyet „szorgalmával, hozzáállásával, a pályán és a pályán kívül nyújtott teljesítményével, magatartásával” érdemelhet ki utánpótláskorú kézilabdázó, Csernyánszki Liliána hódította el. A klub akadémistái közül a 2022/23-as idény legjobbjainak már korábban megválasztott hölgyek – Nagy Nóra (NB I./B), Fodor Veronika (U19), Ratalics Luca (U17), Keller Petra (U15) – szintén most vehették át az elismerést.

A Loki ezúttal a Catherine Gabriel-Vámos Míra, Kácsor Gréta, Tamara Haggerty, Vámos Petra, Planéta Szimonetta, Töpfner Alexandra sorral kezdett, tehát az újoncok – a horvát kapus, Gabrileja Bartulovic, a svéd jobbátlövő, Elinore Johansson, a jobbszélső Grosch Vivien – közül, csak a holland válogatott beálló Haggerty kapott kezdőként lehetőséget Szilágyi Zoltántól.

A vendég fővárosiak alaposan átalakultak a nyáron, ugyanis 9, többségében élvonalbeli tapasztalattal bíró játékost – Balog Judit, Horváth Dóra, Boldizsár Bianka, Fodor Neszta, Mihály Petra, Vámosi Panna, Sirián Szederke, Ferenczy Diána és Juhász Fanni – is igazoltak az angyalföldiek, akik Konkoly Csaba személyében egy komoly nemzetközi tapasztalattal bíró szakvezetőt is szerződtettek.

Jóindulattal félházzal kezdődött a találkozó a Hódosban, és mivel az ultrák, illetve a vezetőség konfliktusa nem oldódott meg, így a fanatikusok helye üresen maradt, aminek következtében debreceni fülnek meglehetősen szokatlan csendben zajlott a találkozó. Nem tisztünk igazságot tenni, de egyértelmű, hogy ennek az ellentétnek a semmiről nem tehető játékosok és a csapat issza meg a levét, mert így nem lesz meg az az egyedülálló hangulat, amely korábban oly sokszor megzavarta már az ellenfeleket.

A DVSC egy kihagyott helyzettel, míg Kácsor rögtön egy két perces kiállítással nyitott. Vámos Petra törte meg a hajdúsági góliszonyt a hetedik percben, kár, hogy ekkor már 0–3-at mutatott az eredményjelző. Aztán meg 1–5-öt, mert bár a védekezés kezdett összeállni, a támadójáték nagyon idényeleji volt, rontott passzok, ziccerek jellemezték a piros-fehérek játékát. A hazai szakmai stáb ki is kérte az első idejét, hogy felrázza a lányokat a fásultságból. 

Jöttek a cserék, Hámori Konszuéla, Füzi-Tóvizi Petra, Jovana Jovovics, Grosch Vivien és Csernyánszki Liliána is lehetőséget kapott arra, hogy kivezesse a Lokomotívot a vakvágányról.

Vámos Míra szerezte a második hazai találatot, majd egy szép védekezést követően lerohanásból Töpfner a harmadikat. Összeállt a debreceni fal, ezzel párhuzamosan Catherine Gabriel is belelendült, 6–7-nél a 22. percben már a Vasas kispadja kért időt, mert – az ő nézőpontjukból vészesen – közelített a Vasutas. Jovovics bevetődéses találatával utol is érte a fővárosiakat a már közel üzemi hőmérsékleten zakatoló Loki. Töpfner hetes gólja a vezetést jelentette, Hámori a saját térfeléről ívelte át a piros-kékek kapusát, talán ekkor volt először csupa mosoly a csapat a pályán. 

Felpörögtek

Félidőben 12–11-re vezetett a DVSC, és amíg a szurkolók az első 30 perc történéseit elemezték, a szünetben a klub vezetése a játékosok és a drukkerek együttműködésében a rászoruló gyerekeknek összegyűjtött tanszeradományokat nyújtotta át Debreceni Karitatív Testület képviselőjének.

Fordulás után egy kisebb adok-kapok kezdődött, de szerencsére a hazaiak jöttek ki jobban belőle, az első félidőben betliző Kácsor négy gólt is hintett ebben az időszakban (40. perc, 19–16).

Elinore Johanssont bíztató taps fogadta első pályára lépésekor, a sérüléséből visszatért Mariana Costát pedig valóságos tapsvihar. Szép lassan azért nyílt az olló, 22–17-nél Konkoly mester ismét magához szólította tanítványait. Bartulovic váltotta Gabrielt a cívisvárosi kapuban, de az ne változott, hogy továbbra is a DVSC dominált. Ahogy nőtt az előny, jött meg a közönség hangja is, végül 31–23-ra nyert a Vasutas, megérdemelten.

Szombaton következik a Bajnokok Ligája debütálás, Planéta Szimonettáék a svéd IK Savehof gárdáját fogadják a Hódosban 18 órától, az már sokkal nagyobb feladat lesz.

A tények
Női kézilabda NB I., 2. forduló
DVSC SCHAEFFLER–VASAS 31–23 (12–11)
Debrecen, Hódos Imre Rendezvénycsarnok, 800 néző. Vezették: Héjja Á. Kónya B.
DVSC: Gabriel – Töpfner (4), Planéta, Vámos P. 3, Haggerty 4, Kácsor 4, VÁMOS M. 4 Csere: Bartulovic (kapus), Jovovics 2, FÜZI-TÓVIZI 6, Hámori K. 1, Csernyánszki 2, Grosch 2, E. Johansson 1, M. Costa, Kelemen D. Vezetőedző: Szilágyi Zoltán
Vasas: BALOG J. – Domokos, Ferenczy D. 2, Dombi K. 2, Szilovics 5 (3), Juhász F. 2, Fodor N. 1. Csere: Zsigmond P. (kapus), Sirián 1, Pénzes 1, Vámosi 3, Györfi 1, Tóth-Speth 1, Mihály P. 2, Oláh K. 2, Gaschler. Vezetőedző: Konkoly Csaba
Az eredmény alakulása: 5. perc: 0–3. 18. p.: 3–7. 26. p.: 10–9. 33. p.: 13–14. 38. p.: 18–15. 47. p.: 24–17. 58. p.: 30–22.
Kiállítások: 6, illetve 12 perc.
Hétméteresek: 4/4, illetve 4/4.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában