Hajdúböszörmény büszkesége

2023.05.04. 21:21

Súlyos betegséggel született, de mára többszörös világbajnok Mezei Gergő

A hajdúböszörményi sportolónak gyermekkorában a kórház volt a második otthona, de családja kitartó küzdelmének hála sikert sikerre halmoz

Mezei Gergő László világbajnoki érmeivel

Forrás: Czinege Melinda

Mezei Gergő László nemrég tért haza az ausztráliai Perthből, ahol a XXIV. Szervátültetettek Világjátékán szerepelt szenzációs eredményeket elérve. Ennek alkalmából Hajdúböszörményben a Városi Sport- és Rendezvényközpont oktatótermében fogadták a kiváló sportolót csütörtökön este.

Mezei Gergő László egy veleszületett vesebetegséggel jött világra, elmondása szerint akkor nem is jósoltak neki túl sok jövőt. Féléves koráig nem engedték ki a kórházból, de azt követően, gyerekként is folyamatosan félteni kellett, mert rendszeresen betegeskedett. Hiába műtötték meg többször is, az eredendő problémát nem sikerült orvosolni, emiatt középiskolás éveiben testnevelésből fel volt mentve.

Új vese, új élet

A hajdúböszörményi sportoló 2005-ben kapott először új vesét, majd túlsúlyproblémái miatt kezdett el egyénileg futni és kerékpározni, ami odáig vezetett, hogy azóta többszörös világ- és Európa-bajnokká vált. Egy szervátültetetteknek és szervre váróknak rendezett táborban hívták fel a figyelmét a versenyzés lehetőségére, így csatlakozott a böszörményi Tekergők SE-hez. Első nagy megmérettetése egy 2008-as Európa-bajnokság volt. 

Az atlétának 2017-ben ismét átültetésre volt szüksége, ekkor nővére, Klára adta neki egyik veséjét. Gergő elmondta, azóta is hálás testvérének, hiszen nélküle nem élhetné úgy az életét, ahogy most teszi.

Ezek után tavaly ősszel az egyesült királyságbeli Oxfordban megrendezett Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságán is fantasztikus sikereket ért el: három aranyat, két ezüstöt és egy bronzérmet szerzett.

A tiszteletére szervezett eseményen először Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere szólt a megjelentekhez. – A városunk anyagi lehetőségei nem feltétlenül teszik azt lehetővé, hogy elit csapatokat működtessünk, azonban Gergő a bizonyíték, hogy nagy tőke nélkül is lehet hatalmas sikereket aratni.

Hihetetlen kitartás, akaraterő és tehetség van benne, és hosszú évek óta világ élvonalába tartozik.

Büszkék vagyunk arra, hogy bármerre jár, mindenhol Hajdúböszörményt képviseli, és mindig ide tér haza – fogalmazott.

A Mezei család diadala

Fórizs László, a település alpolgármestere már régebbről ismeri a Mezei családot, mint ahogy Gergő megszületett, ezért végigkísérte a küzdelmüket. – Láttam annak idején a rengeteg vívódást, a sok átvirrasztott éjszakát, hogy a szülei mennyit izgultak érte, és hogy folyamatosan keresték a megoldást. Ezért gondolom azt, hogy ez az eredmény az egész családnak a diadala, amihez tényleg csak gratulálni tudok – fűzte hozzá.

Mezei Gergő Lászlót (középen érmekkel) köszöntötték Hajdúböszörményben
Forrás: Czinege Melinda

Ezt követően a főszereplő, Mezei Gergő László ragadta magához a szót, hogy beszámoljon az ausztráliai Perthben szerzett élményeiről. A XXIV. Szervátültetettek Világjátékára a Magyar Szervátültetettek Szövetsége által jutott el a magyar csapat, amely összességében is remekelt. 18 aranyérmükkel a nemzetek versenyében az első tízben végeztek hazánk sportolói, ezzel minden idők legsikeresebb magyar válogatottjává válva. 

Gergő egymaga 6 medállal – 2 arany, 2 ezüst és 2 bronz – tért haza a déli kontinensről.

– Nagyon bizonytalan volt, hogy egyáltalán ki tud-e utazni idén a csapat Ausztráliába – kezdte a friss világbajnok. – Ettől függetlenül én már hónapokkal ezelőtt úgy készültem, hogy megyünk, és szerencsére sikerült is. A korábbi években mindig volt egy elvárásom magam felé, de mostanában inkább úgy érkezek a megmérettetésekre, hogy érezzem jól magam, és ha lehet, egy érmet hozzak el – mondta.

Az első érmek

Az első megmérettetés a verseny 0. napján az 5000 méteres utcai futás volt, amit egy gyönyörű – a sportoló beszámolója szerint egy Hajdúböszörménynél is nagyobb – parkban rendeztek. – Ott szembesültem vele, hogy nagy a szintkülönbség a pályán, ami egy sík terephez képest teljesen más technikát igényel, más izomcsoportokat mozgat meg. Ettől függetlenül már az elejétől egészen az élén tudtam menni az összességében 200 fős mezőnynek.

Végül összetettben a negyedik, a korcsoportomban pedig a második helyen végeztem, illetve ugyanezen a távon a csapattal bronzérmesek lettünk

– emlékezett vissza.

A viadal első napján egy autóversenypályán volt a 10 kilométeres kerékpározás időfutama, amely során négy 2,5 kilométeres kört kellett megtenni.

Mezei Gergő felelevenítette, hogy a befejezést követően egy pillanatra megijedt, mert felmerült a gyanú, hogy esetleg egy körrel hamarabb fejezte be a futamot, mint ahogy azt kellett volna.

Szerencsére az időmérő ponton kiderült, hogy minden rendben volt, és a harmadik helyen végzett. 

Mezei Gergő László
Forrás: Czinege Melinda

Másnap volt a mezőnyverseny, ahol ugyanazon a pályán 30 kilométert kellett megtenni. – Tavaly az Eb-n ezt a számot sikerült megnyerni, és ezt idén a Világjátékokon is szerettem volna megismételni. Sajnos nem volt teljesen rendben a combhajlító izmom, de a végső hajráig igyekeztem az élmezőnyben maradni, aztán a befutónál végül 1 másodperccel maradtam le egy olasz versenyző mögött, így itt is ezüstérmet szereztem – mondta.

Két arany

Az 1500 méteres síkfutás előtt a böszörményi sportoló lába már szerencsére jobban volt, mint az előző nap. – A verseny során nem álltam be az élre, igyekeztem a második-harmadik hely környékén haladni, a végén pedig mindent kihajtottam magamból, és beértem az első helyre.

Rendkívül boldog voltam, hiszen 10 év elteltével lettem újra világbajnok.

Az utolsó versenyem pedig a 800 méteres síkfutás volt, amely alkalmával egy iráni versenyzővel vívtam nagy harcot. Ő ment elöl, és az első kör magas tempóját a másodikban még inkább fokoztuk, aztán az utolsó 50 méteren lehajráztam, és meglett a második aranyérmem is. Talán ennek az eredménynek örültem a legjobban – idézte fel a történteket Mezei Gergő László.

A sportoló portálunknak elmondta, hogy a versenyek közötti időszakban volt egy kis lehetősége a környéket is megnézni. Elmondása szerint Perth egyik különlegessége, hogy a felhőkarcolók és az egyszerű lakóházak egymást váltják az utcákon, amitől egészen egyedi a városkép.

Találkozott egyébként kengurukkal, rengeteg kakaduval és két koalával is az ott töltött időszakban.

A csapattal együtt pedig részt vettek egy közös kiránduláson, amely este, az óceán egy fényszennyezéstől mentes partszakaszán zárult, ahol a déli égboltot csodálhatták meg. 

Forrás: Mezei Gergő László – Facebook

Mezei Gergő László végül elárulta, hogy idén egy újabb sportágban, terepakadály-futásban készül Európa-bajnokságra, mert a tatai kontinensviadalon speciális sportolók között is hirdetnek majd eredményt. Ezt követően pedig a két év múlva rendezendő világbajnokságra fókuszál majd, hiszen a böszörményi versenyző a futásban szerzettek mellé kerékpárban is szeretne magának egy aranyérmet.

Bakos Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában