Múltidéző

2023.05.26. 12:05

Amikor a Fradi játékosai könyörögtek Bernáth Csabiéknak

A Loki korábbi futballistái emlékeztek vissza arra az FTC elleni meccsre, amikor az Üllői úton megtámadták a csapatot a feldühödött hazai szurkolók.

Piros-fehér történetek | Forrás: Molnár Péter

A Loki Szurkolók Egyesülete idén márciusban indított el egy programsorozatot „Piros-fehér történetek” címmel. Az első két alkalommal Igor Bogdanovics és Böőr Zoltán volt a vendég, akkor az ő pályájukról és DVSC-hez fűződő kapcsolatukról beszélték. A harmadik alkalommal, – amelyen portálunk is részt vett – csütörtök este azonban nem egy játékos karrierje, hanem egy konkrét mérkőzés volt a középpontban. 2003. május 30-án a labdarúgó PNB utolsó fordulójában a Ferencváros a Lokit fogadta hazai környezetben. A zöld-fehérek a bajnoki aranyért, a debreceniek pedig a bronzéremért hajtottak. A párhuzamosan zajló találkozón ugyanez volt a felállás, ott az MTK ment a bajnoki címért az Újpest pedig a harmadik helyért.

Botrány a lefújást követően

A Fradinak nyernie kellett volna, hogy meglegyen az áhított trófea, a meccs azonban 0–0-s döntetlennel végződött, közben az MTK megverte a lilákat és bajnok lett.

Az Üllői úti stadionban a lefújást követően a feldühödött ferencvárosi szurkolók berohantak a pályára és rátámadtak a csapatokra. Az FTC-ből megverték például az együttes egyik legjobbját, Tököli Attilát, a DVSC vezetőedzőjét, Szentes Lázárt pedig hátba rúgták, aki ezt követően kórházban töltötte az éjszakát.

Erről beszélgetett a Loki három korábbi futballistája Bernáth Csaba, Kiss Zoltán és Szabó János, akik a helyszínen élték át az eseményeket.

Sok közös van a vendégként meghívott három játékosban, hiszen mindannyian debreceni nevelésűek és NB I.-ben csak a Lokiban léptek pályára karrierjük során. Bernáth Csaba az egyetlen olyan labdarúgó, aki mind a 7 bajnoki címben és mind a 6 Magyar Kupa-győzelem megszerzésében segítette a Lokit. Ő Debrecen kultikus szórakozóhelyének és koncerthelyszínének, a Roncsbárnak az egyik megálmodója, amit a mai napig Fejes Tamással, a Tankcsapda dobosával közösen irányít.

Kiss Zoltán egykori csapatkapitány – saját bevallása szerint – visszavonulását követően eltávolodott a labdarúgástól. Napjainkban sport szempontjából már a tenisz a meghatározó az életében, egyébként több vállalkozásba is belefogott az elmúlt időszakban. Jelenleg a hajdúszoboszlói strandon üzemeltet egy büfét, amelyben napi szinten dolgozik is. 

Szabó Jánosnak a másik két társához képest sérülések miatt kevesebb mérkőzés jutott a DVSC színeiben, azonban ő szorosan maradt a debreceni labdarúgás kötelékében. Korábban a DSI-nél most pedig a DEAC-nál utánpótlásedző és remek kapcsolatot ápol a Loki szurkolóival. 

Előre ünnepeltek

Az ominózus összecsapásra Kiss Zoli úgy emlékszik vissza, hogy a kezdés előtt rajtuk kívül már mindenki elkönyvelte, hogy bajnok lesz a Fradi. – Mi pont azt beszéltük egymás között, hogy mi lesz, ha mégsem?

Mire megérkeztünk az Üllői útra már meg volt építve a színpad a bajnoki cím ünnepléséhez. A félidőben elszállt egy repülő a pálya felett, ami egy „Bajnok a Ferencváros!” feliratot húzott maga mögött

– mondta.

Kiss Zoltán | Forrás: Molnár Péter

– Ahogy elkezdődött a meccs, akkor kaptuk a hazai játékosoktól, hogy egyáltalán miért jöttünk el – vette át a szót Bernáth Csabi. – Ha otthon maradtunk volna, akkor csak 3–0 lenne nekik. Ehhez képest ahogy telt az idő egyre idegesebbé váltak. Közben

a fradista szurkolók elkezdtek átmászni a kerítésen és beugráltak a pálya szélére. Így már odáig jutott a dolog, hogy az FTC játékosai könyörögtek nekünk, hogy engedjünk be egy gólt, mert őket is és minket is meg fognak ölni.

Szerintem ez adott nekünk még plusz erőt, hogy csak azért is kihúzzuk a végéig – fogalmazott.

Szabó János | Forrás: Molnár Péter

Szabó Jani – akiről később kiderült, hogy ez volt utolsó meccse a Lokiban – a végén 15 percre állt be csereként. – Nekem volt egy külön sztorim, mert

az utolsó percekben elszakadt az achillesem. Akkor már körben álltak a hazai drukkerek, akik „finoman” kérdőre vontak, hogy miért szimulálok.

Elindultam saját lábamon az öltöző felé – mert hordágy nem volt, – közben pedig kaptam a folyamatos szidalmakat. Így én már nem voltam kint a pályán, amikor vége lett a meccsnek – elevenítette fel.

Elmaradt a piros lap

Bernáth Csabit a mérkőzés közben a szerb csatár, Alekszandar Jovics nemes egyszerűséggel hátulról leütötte, amiért nem kapott piros lapot, utólag azonban az MLSZ eljárást indított az ügyben. – A fegyelmi tárgyalás kezdetére vártam Budapesten, amikor megérkezett Jovics.

Egy széken ültem, ő megállt felettem és az öklét az arcom elé tartotta, majd tovább ment. Úgyhogy ezt követően mindent elmondtam a bizottság előtt, még talán olyat is, ami nem történt meg.

Ez is jól példázza, hogy milyen volt akkoriban egyes ferencvárosi játékosok hozzáállása az ellenfelekhez – fogalmazott. 

Bernáth Csaba | Forrás: Molnár Péter

Kiss Zoli hozzátette, hogy 20 év távlatában visszagondolva már jót nevetnek az eseten. – Ott a helyszínen viszont tényleg szinte halálfélelme volt az embernek, amikor a nagy darab dühös feketébe öltözött egyének felsorakoztak az oldalvonal mellett – elevenítette fel.

 

Hozzátette, mindezek mellett azonban nagyon jó érzés volt elrontani az FTC bajnoki címét és ünneplését. 

 

Bakos Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában