Szabadtéri sport

2021.01.01. 15:45

Nincs kifogás annak, aki mozogni szeretne

Debrecenben több kondiparkot is kialakítottak a sportolni vágyók számára.

Fotó: Vass Kata

A sportolni vágyók nem szenvednek hiányt a cívisvárosban akkor sem, ha a pandémia miatt az edzőtermek éppen zárva tartanak. Debrecen több területén alakítottak ki ugyanis kondiparkokat, melyeket előszeretettel használnak az aktív életmód hívei. A szabad levegőn végzett mozgás ráadásul egészséges is, így aki teheti, mindenképpen vegye célba valamelyik sportparkot, természetesen alapos felkészültség mellett.

A debreceni polgármesteri hivatal a Napló érdeklődésére közölte: a városi önkormányzat négy évvel ezelőtt csatlakozott a kormány Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Programjához, amelynek alapvető célja, hogy olyan közösségi tereket alakítsanak ki az ország minél több településén, ahol valamennyi korosztály – a fiatalabbaktól az idősebbekig – aktívan töltheti el a szabadidejét igényes szabadtéri létesítményekben. Ezek révén elérhető, hogy az aktív életvitelt, mozgásban gazdag életmódot folytatók, valamint a mindenkinek elérhető sportolási lehetőségek száma növekedjen; az integráció és az akadálymentesség biztosítva legyen; a sport­eszközök használatának köszönhetően a lakosság egészségi állapota javuljon; illetve hogy a sportolás a mindennapi életünk alapvető része legyen.

Tizenhetet adtak már át

Debrecenben jelenleg tizenhét kondipark működik, melyek közül a Bartók Béla úton egyet nemrég vehettek birtokba a mozogni kívánók, négy pedig megnyitásra vár. Folyamatban van újabb három kialakításának előkészítése egyéb projektek kiegészítéseként az Újkert, a Sóház és a Tócóvölgy városrészek területén, melyek 2021-ben készülnek el. A kondiparkok mindennemű mozgásformát biztosítanak a sportolni vágyók számára, különösen a has-, hát-, láb-, karizmok fejlesztésére. A gyakorlatokat saját testsúllyal kell végezni. A parkok mérete, az elemek száma és funkciója eltérő. Az egyes sportberendezések használatát és a mozgásformák elsajátítását a kondiparkok mellett elhelyezett információs táblák részletesen tartalmazzák.

Az újabb kondiparkokat szabadidős tevékenységre kijelölt területeken, játszóterek, sportpályák mellett alakították ki október 7. és november 30. között. A sportparkok értéke egyenként eléri a húszmillió forintot. Ezek egy része önkormányzati önerőből valósult meg, egy része az uniós Zöld város kialakítása tárgyú pályázati felhívások keretében, egy harmadik része pedig a Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program keretében.

Az újabb parkok alapterülete egyenként 176 négyzetméter (11 méterszer 16 méter oldalhosszúságú téglalap), az oldalaival párhuzamosan 1-1 méter biztonsági sávval, illetve egy, a használat szabályait és módjait tartalmazó információs táblával. A sportparkok területét gumiburkolattal látják el a könnyebb használhatóság, a minimális karbantartási igény, a hosszú élettartam, valamint az esetlegesen bekövetkező esések csillapításának érdekében.

A hasznos nettó alapterület lehető legoptimálisabb kihasználtságának biztosítása miatt tizenhat típusú eszközből összesen huszonötöt telepítenek. Az ezek által biztosított sportolási lehetőségek (mozgásformák) multiplikálásának kiválasztását a hazai hasonló funkciójú létesítmények használati tapasztalatai alapján választották ki oly módon, hogy a legkedveltebb mozgásformákra (húzódzkodás, tolódzkodás, fekvőtámasz) lehetőséget adó eszközökből többet telepítettek. A befoglaló téglalapon belül egymástól elkülönülve, az eséstávolságokat figyelembe véve összesen hat elemcsoportot építenek ki. A különböző típusú eszközök segítségével más-más izomcsoportok átmozgató edzését biztosítja a szabadban lévő sportpark.

Élnek a lehetőségekkel

Megtudtuk, a kondiparkokra vonatkozóan nem rendelkeznek kihasználtsági adatokkal, nem voltak mérések, azonban jól mutatja a kihasználtságukat, hogy már hivatalos megnyitásuk előtt használatba vette a sportolni vágyó lakosság az eszközöket. Nagyon népszerű a fiatalok körében például a street workout mozgásforma. A kondiparkok segítségével a csapat- vagy egyéni sportokat versenyszerűen űzők, az egészségük és erőnlétük fejlesztését vagy megőrzését célul kitűzők, a járványidőszakban a szabadtérre kényszerből kiszorult mozogni vágyók egyaránt megtalálják a számukra kedvező mozgásformát, edzési lehetőséget.

Vass Kata

Borítókép: Az Erzsébet utcai kondipark is hamar népszerűvé vált a közelben lakók körében

Új kondiparkok

Legutóbb (december 12-én) a Bartók Béla úton adtak át egy kondiparkot, illetve továbbiak átadását tervezik

  • a Nagysándortelep – Furulya u. 2. szám alatti ingatlanon;
  • a Hatvan utcai kert – Bartók Béla u. 76. szám alatti ingatlanon;
  • az Erzsébet utcai közpark – Erzsébet-Ispotály utca közparkban;
  • a Kandia utcai játszótér – a Kandia utca és a Klaipeda utca közötti játszótéren;
  • valamint Debrecen-Józsán, a Gönczy Pál utcai tervezett sportcentrum ingatlanán.
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában