Sok emlék visszajár

2024.03.17. 13:03

Afrikává, Balatoni nyárrá válik a debreceni tavasz

Olyan különleges koncertet hoz a KFT zenekar a cívisvárosba, amit valószínűleg többet már nem fogunk hallani.

Hajnal László

Márton András zenész

Forrás: Czinege Melinda

A Debreceni Tavaszi Fesztivált bejelentő sajtótájékoztatón leplezték le a rendezvénysorozat egyik legígéretesebb koncertjét. A KFT Big Band a megszokottól teljesen eltérő nagyzenekari produkcióval készül a debreceni színpadra.

A Haon Márton Andrást, a zenekar dobosát kérdezte, mennyiben lesz másabb a hagyományos koncertek után az új formáció, illetve mennyire visz friss lendületet a megszokott dalokba:

– Azokhoz a koncertekhez képest, amit általában ad a zenekar, jelentős különbség lesz a Big Band felállás és hangszerelés. Időnként, néhány évente előállunk egy különlegesebb, szokatlanabb produkcióval. Ilyen volt az elmúlt időszakban a Magyar Zene Házában vagy az Operaház művész stábjával, táncosaival, színészeivel tartott koncertünk, ahol jelmezek és díszletek is helyet kaptak – mondta Márton András. A zenész emellett megemlítette a Budapest Sportarénában megrendezett UFO-Show-t, ahol egy hatalmas animációt vetítettek egy ötvenszer nyolc méteres háttérre, valamint speciális effekteket, többek közt lézerhárfát használtak.

Ez nem dzsessz lesz

Kifejtette, a hamarosan Debrecenbe érkező KFT Big Band hangszerelésében fog eltérni az elmúlt négy évtized valamennyi színpadra vitt fellépésétől. Példaként említette, hogy kilenc fúvóst kértek fel, hogy a Bornai Tibor fia, Bornai Szilveszter felkérésére áthangszerelt dalokban közreműködjenek.

Ha fúvósokról beszélünk, a legtöbben kézenfekvően a dzsesszre gondolnak, de számunkra természetes volt, hogy ne ebbe az irányba vigyük. Ehelyett a sajátos, KFT-íz megmarad, de a fúvósok hozzáadják azt a fajta hangzásvilágot, ritmusvilágot, amit elgondoltunk

 – árulta el.

Hozzátette, mindez kiegészül egy egyszemélyes ütős szekcióval: ezt Gábor Andor „UFÓ” fogja képviselni, azonban rengeteg ütős hangszerrel. A Vintage Dolls énekegyüttes három vokalistája, Szász Ágnes, Munkácsy Eszter és Nagy Lili is csatlakozik, valamint a produkcióban részt vesz a KFT zenekar fiaiból álló A Te Apád, Az! nevű formáció.

– Ez a nagyzenekari hangzás alapvetően különbözik a korábbiaktól, de hozzáteszem, hogy a slágerek felcsendülnek, csupán egy átdolgozott verzióban. Tehát az Afrika az Afrika lesz, a Balatoni nyár is ismerősen fog csengeni, azonban olyan megszólaltatást és olyan zenei megoldásokat alkalmazunk, ami máskor nem hallhat a közönség – vetítette előre Márton András.

kft, koncert, debreceni tavasz
 Márton Áron zenész (KFT-Big Band produkció), Márton András zenész (KFT zenekar)
Forrás: Czinege Melinda

Nem egy sablonos helyzet

A dobostól megtudtuk azt is, lesznek olyan dalok is, amit utoljára a ’80-as években vagy csak néhány alkalommal játszottak. Ezek a KFT-repertoárban megbúvó dalok szinte kínálták magukat, hogy egy fúvós szekció felerősítse azt a zenei hatást, amit annak idején ugyan nem képzeltek bele, mégis benne van.

Márton András elmondta azt is, néhány kivételt leszámítva ez a koncert feltehetőleg nem fog megismétlődni még egyszer.

 Arról kérdeztük, miért döntöttek így, megérte-e a feltehetőleg óriási energiát belefektetni, ha turné helyett csak alkalmi fellépésről van szó, amit úgymond egy szűkebb közönség láthat:

– A műsort januárban bemutattuk a Budapesti Kongresszusi Központban, ez tette lehetővé a finanszírozását. Ez hozzájárult, hogy két másik helyszínen is előadhassuk, így Debrecenben, illetve Veszprémben a Hangvillában hallhatja a közönség. Az utaztatás, a logisztika anyagi és szervezési okokból nagyon bonyolult lenne. Nem teljesen kizárt, szeretnénk is, de nehéz lenne megoldani – tudtuk meg. Felvázolta, Bornai Szilveszter Hollandiában él, a fúvós szekció is több helyen fellép, így – mivel a koncert csúcspontján 25 fő lesz a színpadon, valamint a stáb 18 főből áll – körülményes lenne egy turnét lemenedzselni.

Márton András elhintette portálunknak azt is, a zenekar befejezte az új anyagának stúdiófelvételeit, és a debreceni koncerten is el fog hangzani az új albumról néhány meglepetés. Ennél többet egyelőre nem árulhatott el a zenész, de biztosított bennünket, hamarosan előállnak a konkrétumokkal és a pontos dátummal. Mint mondta, addig is – ha nem is nagy rébuszokban –, de kicsikben beszélhet róla.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában