Különleges programok

2024.03.11. 17:00

Tavaszi Fesztivál: nemhogy bimbózik, szabályszerűen berobban a kultúra Debrecenbe – fotókkal

Régi és új formációk, rengeteg tánc, színházi előadások és fúvós KFT is lesz a Debreceni Tavaszi Fesztiválon.

Hajnal László

A Debreceni Tavaszi Fesztivál részleteiről beszélt Szabó K. István (balról), Korponai Tibor, Puskás István, Márton Áron és Márton András

Forrás: Czinege Melinda

Újra megrendezik a Debreceni Tavaszi Fesztivált, mely április 4. és 19. között fogja megnyitni a város kulturális évadát. A rendezvény részleteiről hétfőn délelőtt sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők a Bényi Galériában. Az esemény kezdetén Újhelyi Kinga színművész és Sándor Szabolcs, a Csokonai Nemzeti Színház zenei vezetője a Maria de Buenos Aires című darabból adtak elő egy dalt, mint később kiderült, a választás nem volt véletlen.

Puskás István köszöntőjében elmondta, igyekeztek úgy szervezni a programokat, hogy a kikelet érkeztével a kultúra is újra kinyíljon, és ez a nyitány kísérje végig az egész évet. Az alpolgármester előre vetítette, az előző évekhez képest is gazdagabb kínálattal, még több résztvevővel, a kultúra legkülönbözőbb területéről érkezik a fesztivál.

Lubickolhatunk a fesztivál jellegű eseményekben

– A Tavaszi Fesztivál egy igazi csapatmunka, ahogy Debrecen életében a kultúra egyébként is a város különböző szereplői közötti együttműködésének köszönhető – fogalmazott az alpolgármester. Hozzátette, a fesztivál már a Made in Debrecennel kezdetét veszi, és átfedésben lesz a Debreceni Költészeti Fesztivállal, valamint összefonódik április 11-ével, Debrecen város napjával is. Május elején pedig az első Debreceni Art Week is elindul, mely egy szintén többszereplős újdonság a település életében, ezzel párhuzamosan pedig a Deszka Fesztivál várja a közönséget.

Korponai Tibor, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. programigazgatója felidézte, hogy a legutóbbi klasszikus formáját a Tavaszi Fesztiválnak 2020-ban láthatták a debreceniek, míg a pandémiát követő években egy alkalommal rendhagyó köntösben, Bartók Tavasz néven rendezték meg.

Az igazgató elmondta, idén újragondolták a fesztivál koncepcióját. A szervezésben a kulturális intézmények, a civilszervezetek és a tánccsoportok egyaránt kiveszik a részüket. Hozzátette, négy fókuszpont köré építik a programokat: így a debreceniség mellett az évfordulós csoportokat méltó módon megünnepelik, felvillantják az újdonságokat, és a találkozásokra is hangsúlyt helyeznek. Mint fogalmazott, szeretnék, ha a Tavaszi Fesztivál a megpezsdülő kapcsolatok időszaka lenne.

Korponai Tibor felvázolta, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, valamint a Tükrös Zenekar közreműködésében színpadra kerül Petőfi és Arany bensőséges levelezése. Az idén 40 éves Debrecen Dixieland Jazz Band egy izgalmas műsorral készül, mely két kiváló dzsessz-szereplő, Szőke Niki és ifjabb Szakcsi Lakatos Béla fellépésével egészül ki. Szintén születésnapos a 25 éves, debreceni kötődésű Talamba együttes, a formáció a Nyolc évszak című virtuóz előadását mutatja be, melyben Vivaldi Négy évszakját egészíti ki a sajátjaikkal.

Debrecen valóságos tánc nagyhatalom

– Zsendülés a négyzeten címmel új kiállítás nyílik a Bényi Galériában, Barabás Lőrinc bemutatja 22 című albumát, valamint helyi értékünk, Erdős Fruzsi népi ihletésű, popos hangzású lemezét, a Visszajárunkot is megismerhetjük – egészítette ki az elmondottakat Korponai Tibor.

A programigazgató elárulta azt is, egy hatalmas táncmaratont szerveznek a Tavaszi Fesztivál első napjaiban: 25 együttes 620 táncosa és 20 stílusa jelenik majd meg a „táncnagyhatalomnak is tekinthető” Debrecenben. Megemlítette, ennek a külön rendezvénynek a bevételét a Virágkarnevál köré alakuló Táncol a város elnevezésű programban részt vevő együttesekre fordítják.

Hosszú idők óta számos próbálkozás volt arra, hogy Magyarországon előadás formájában bemutassák a Maria de Buenos Airest, melynek ősbemutatója nemcsak a fesztiválnak, hanem színházunk évadának is egy igazi csemegéje lesz

 – fedte fel Szabó K. István, hozzátéve a produkcióhoz Torres Dániel is csatlakozik. A Csokonai Nemzeti Színház művészeti vezetője hozzátette, összesen hét előadás szerepel a Tavaszi Fesztivál programjai közt, betekintést engedve a teátrum színes repertoárjába. Megemlítette Borbély Szilárd Nincstelenek című regényének feldolgozását, a nagyszabású opera újabb előadását; Puccini Bohéméletét,  A trójai nők és a Balfácánt vacsorára című darabokat. Elmondta, a hónap szerzője kiválasztásával igyekeznek a költészetnek is helyet biztosítani a színházban, így áprilisban Áfra Jánost ünneplik.

Érkezik a KFT újragondolva

A sajtótájékoztatón jelen volt Márton András, a KFT dobosa, aki elmondta, a zenekar számos szállal kötődik Debrecenhez. Megemlítette, édesapja a cívisváros szülötte, valamint személyes élmények is kötik a városhoz, illetve valahányszor a környéken zenéltek, mindig betértek egy jó Csokonai-levesre az ismert étterembe.

A zenész elárulta, egy izgalmas produkcióval készülnek a Tavaszi Fesztiválra a KFT Big Band formációval: a zenekar dalait fogják új, tavaszi hangszerelésben előadni. Hangsúlyozta, nem dzsessz-feldolgozásokat fog hallani a közönség, ráadásul olyannyira rendhagyó lesz a produkció, hogy egy-két koncert kivételével nem fogják bemutatni többször.

– Felkértük Bornai Tibor fiát, Bornai Szilvesztert – aki maga is zenész –, hogy hangszerelje át a KFT-dalokat fúvósokra. Kilenc fúvós fog velünk játszanak a koncerten, mely kiegészül „Ufóval”, Gábor Andorral, aki az ütős szekciót képviseli. Mindehhez a Vintage Dolls énekegyüttes három tagja csatlakozik – vázolta fel.

További szereplők is színesítik a  KFT Big Band műsorát, erről Márton Áron, a dobos fia számolt be. 

– A te apád, Az nevű zenekar 2009-ben alakult meg, az eredeti elképzelés az volt, hogy édesapáink dalait dolgozzuk át és játsszuk el – mondta. Azt ugyan nem lőtte le, hogy a KFT-gyerekekből álló zenekar milyen számot fog előadni, de annyit elárult, hogy így még édesapáik sem játszották el a dalt, hiszen egy teljesen sajátos átdolgozás lesz. 

Biztosította az érdeklődőket, a szülők csak annyira szóltak bele az átdolgozásba, hogy ők írták meg az eredetit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában