Díjátadó

2024.01.22. 17:28

Munkásságukkal idén ők érdemelték ki a Debrecen Kultúrájáért Díjat

Hagyományosan a magyar kultúra napja alkalmából ismerik el a cívisváros művészeit.

Bekecs Sándor

Lukács László, az alapítvány kuratóriumi tagja (balra), Duffek Mihály, Hajdú Péter, Gonda Zoltán, Láposi Teréz Izabella és Komolay Szabolcs, az alapítvány kuratóriumának tagjai

Forrás: Kiss Annamarie

A magyar kultúra napja alkalmából Debrecen Kultúrájáért Díjakat adtak át a Déri Múzeumban január 22-én. Az elismerést alapító Debrecen Kultúrájáért Alapítvány a város szellemi, kulturális életének támogatását felvállaló szándékkal jött létre 1991-ben. Magánszemélyek, intézmények, együttesek művészeti és kulturális törekvéseit ösztönzi, segíti a kulturális kapcsolatok fejlesztését hazánkban és külföldön egyaránt.

Néhány éve úgy döntött a kuratórium, hogy a díjat ilyenkor, a magyar kultúra napján adjuk át. Ezzel szimbolikusan elismerjük azoknak a munkáját, akik sokat tettek Debrecen kultúrájáért, s egyben megelőlegezzük a bizalmat, hogy az ösztöndíj birtokában folytatják tevékenységüket 

– mondta köszöntőjében Duffek Mihály, az alapítvány kuratóriumának elnöke.  

Dr. Duffek Mihály, a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának elnök mondott köszöntőt és adta át a díjjakat
Dr. Duffek Mihály, a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának elnök mondott köszöntőt és adta át a díjjakat 
Forrás: Kiss Annamarie

A Debrecen Kultúrájáért Díj a társadalom és természettudományok, valamint a kulturális életben éveken keresztül nyújtott maradandó értéket teremtő alkotótevékenységért, kimagasló munkáért, valamint átfogó életmű elismeréseként adományozzák. Az alapítvány díjazottja 2024-ben Gonda Zoltán, festő- és grafikusművész, valamint Hajdú Péter, a Vojtina Bábszínház bábszínésze.  

Forrás: Kiss Annamarie

Egy képzőművészt és egy előadóművészt ismertek el

Gonda Zoltán sokféle műfajban, témában mozog otthonosan; művészi, technikai kísérleteivel évek óta képes a megújulásra. Évtizedek óta részt vesz számos képzőművészeti pályázaton, helyi és nemzetközi kiállításon, aktívan bekapcsolódik művésztelepek munkájába Európától egészen Ázsiáig. Művei megtalálhatók hazai múzeumok és képtárak gyűjteményeiben, közintézmények falán. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Pasztellfestők Országos Egyesületének, valamint a Debreceni Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesületének. Munkásságát számos elismeréssel és díjjal jutalmazták, háromszor is elnyerte a Debrecen Kultúráért Alapítvány alkotói ösztöndíját. 

Több hazai kiállítás mellett a Debreceni Megyei Őszi Tárlat nívódíjasa, a Honvédelmi Minisztérium Országos Képzőművészeti Pályázatának első helyezettje, 2012-ben pedig Holló László Díjjal ismerték el.  


Forrás: Kiss Annamarie

Hajdú Péter 2004 óta meghatározó főszerepeket alakító tagja a Vojtina Bábszínház társulatának. Generációk emlékezhetnek A kis December király mérnökére, az Égen-földön mese kapitányára vagy a KalózKaland apafigurájára. Színészi, bábszínészi munkáját a művészi alaposság maximalizmusa jellemzi. A szerepei megformálásával, a szakmai alázatával példamutató a bábszínház közössége számára. Tagja a Vojtina művészeti tanácsának, korábban Csokonai Színház színészeként is jelentős szerepek megformálója volt, aktív tagja a Debreceni Színjátszó Egyesületnek, több kulturális esemény szervezője. 

Debrecenben és a japán Tojama városának kulturális kapcsolatrendszerében végzett kimagasló munkájának elismeréseként Jószolgálati Nagykövet-címben részesült. 40 éve szolgálja Debrecen kulturális életét.

Forrás: Kiss Annamarie

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában