Március 15.

2024.03.15. 19:41

A történelmi napokra emlékeztek Földesen

A nemzet összefogásának ma már történelemmé lett napjaira, az 1848-as szabadságharcban harcolt honvédek önfeláldozó hőstetteire emlékezett március 15- én a nagyközség lakossága.

Péter Imre

A Képviselő- testület koszorúját is elhelyezték

Forrás: Péter Imre

A dicső napokra az Árpád moziban a községi ünnepségen Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester emlékezett, a túlerővel szemben elbukó, de a haza felnövekvő nemzedékének az összefogásból és hazaszeretetből megőrzendő példát adó szabadságharcra. Mint hangsúlyozta: a történelmünk és a hiteles történelmi szereplők azt bizonyítják, hogy a világunkat, így a nemzet történelmét is a kiváló, hiteles emberek rendíthetetlen hite, bátor tettei, jó döntései viszik előrébb. Széchenyi, Batthyány, Petőfi vagy éppen Görgei és Semmelweis példája azt bizonyítja, hogy az ember szabad és felelős erkölcsi cselekvő: szabad akarat nélkül nincs történelem, nincs múlt, de nincs jelen sem és nincs jövő.

Az ünnepségen a Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola negyedik évfolyamos tanulói-Szőkéné Kakucsi Erzsébet és Szöllősi Edit felkészítő tanárok rendezésében- zenés történelmi emlékműsorral idézték fel a forradalom eseményeit.

A megemlékezés a Szoborparkban koszorúzással zárult. A 48-as emlékművön elhelyezett koszorúk sokasága a 176 éve hazaszeretetből bevonult, és a nemzetért harcolt ötvenkét helyi honvéd önfeláldozására és hősiességére is emlékeztet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában