Jegyek, filmek, plakátok

2022.10.07. 16:02

Teljesen beszippantotta a mozigépészt a filmvászon világa

Kovács Mihály kiállítása csaknem négy évtizednyi emléket tár a mozi szerelmesei elé.

A múltidéző kollekció a Kálvin téri Új Városháza földszintjén tekinthető meg november 30-ig

Forrás: Kiss Annamarie

Vissza a múltba címmel nyílt meg Kovács Mihály debreceni mozigépész kiállítása pénteken, az Új Városháza fogadóterében.

A november 30-ig látható tárlaton a szakember 38 éves pályafutása alatt összegyűjtött, megannyi mozis relikvia csodálható meg. Így filmszínházakról készült archív fotókat, műsorplakátokat, vetítőgépeket, korabeli mozijegyeket, műsorújságokat is szemügyre vehet a közönség.

Puskás István alpolgármester
Forrás: Kiss Annamarie

Puskás István alpolgármester a köszöntőbeszédében kiemelte, hogy a tárlat olyan korszakot idéz fel, amikor Debrecenben még sokkal több mozgóképszínház volt, mint most. Hajdanán a város szövetét belakta a mozi, lakótelepeken, a belváros különböző pontjain, sőt még a fürdőben is volt filmszínház.

– A mai fiatalok már a multiplex mozi világában ismerkedtek meg a vetítéssel, számukra a kisebb filmszínházak kuriózumnak, szinte már szubkultúrának számítanak – fogalmazott. Hozzátette: jelen kiállítás a debreceni mozitörténetnek egyes epizódjait idézi fel.

– A filmtörténet és sok egykori filmélmény is abszolút velünk lehet. Fontos eleme a mostani tárlatnak, hogy Kovács Mihály gyűjteménye egy életút, illetve szakma relikviáit tárja az érdeklődők elé – mutatott rá. 

Mint hangsúlyozta, Kovács Mihálynak köszönhetően nemcsak nosztalgiázhatunk, hanem a színfalak mögé is betekinthetünk.

Kovács Mihály mozigépész
Forrás: Kiss Annamarie

A relikviák gazdája, Kovács Mihály humorosan megjegyezte: jó a gyűjtés, de nem hagy életteret. – A fiataloknak mindig azt mondom, olyan szakmát csináljanak, amit szeretnek – hangsúlyozta. Megvallotta azt is, hogy az elmúlt csaknem négy évtizedet négy évnek is alig érzi, mivel imádja, amit csinál.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában