Most vasárnap!

2022.09.09. 12:31

Zsidó ízek, imák, koncertek: még Borbás Marcsi is Debrecenbe látogat!

Az I. Debreceni Zsidó Utcafesztiválon olyan kuriózum programokon lehet részt venni, mint Borbás Marcsi gasztroshow-ja vagy a „Kérdezd a rabbit”, sőt a közönség számára a máskor nem látogatható rabbiszoba is megtekinthető ez alkalommal. Új , különleges ízek is felfedezhetőek lesznek a zsidó, kóser és izraeli fogások által.

Forrás: Facebook / Borbás Marcsi / egy.hu

Az ALL-IN Debrecen | Zsidó Kulturális Napok szeptember 11-én elhozza a zsidó kultúra zenéjét, italait és ételeit, miközben a résztvevők megismerhetik a kultúrához köthető szokásokat, a debreceni zsidó történelmet, építészetet és értékeket. Az utcafesztivált először rendezik meg, hagyományteremtő jelleggel, azon célból, hogy a velük élő helyi történetek és tradíciók közelebb kerüljenek a résztvevőkhöz. Nyelvtől függetlenül érthető, informatív és szórakoztató programokkal készülnek a szervezők – olvasható a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. közleményében.

Kulturális utazás

Reggel 9.30-kor az Explore Debrecen városismertető sétája indul a Petőfi térről, és egészen a Pásti Utcai Ortodox Zsinagógáig kalauzolja a résztvevőket, majd 10 órától a hitközség képviselője helytörténeti emlékeket oszt meg a hallgatókkal a színpadon. Itt egész nap animátorok felelnek azért, hogy a kisebbek számára is ismerős legyen a hagyomány: játékos írás- és nyelvtanítás, közös dalok tanulása és éneklése foglalja le a gyerekeket. Izgalmas délutáni programnak ígérkezik a Kérdezd a rabbit! interaktív beszélgetés, ahol Shmuel Faigen, a napokban felavatott helyi rabbit lehet kérdezni: nincs rossz kérdés, várja a bátor felszólalókat. 

A zsidó konyha fogásai

A Pásti utcai színpadra 11 órára érkezik Borbás Marcsi, aki az Őrség mesébe illő tájait cserélte fel erre a napra Debrecenért, és azért, hogy a zsidó konyháról beszéljen, miközben kóser krumplis fánkot készít élőben a közönség számára.

Az utcafesztiválra a Mazel Tov Étterem elhozza az igazi kóser sólet ízélményét, mely mellett a Zsidó Pékség kínálatából válogathatnak a látogatók, de kóstolhatnak kóser sört, bort és pálinkát, továbbá pazar sütemények is várják az édesszájúakat.

Múlt és jelen zenéje

Az Izreality-koncerten tradicionális zsidó klezmer népzene és izraeli dalok alkotják az előadás a magját: a valóságból szakítja ki a hallgatót a Pestet és Budát átölelő zenésztársak baráti zenélése, mely igazán emlékeztet a zsidó örömzene megszületésére. A koncertet követően haszid táncok életigenlő, vidám válogatása következik, majd a Debrecenben jól ismert, 36 éve működő Debrecen Dixieland Jazz Band a dixie és a klezmer hangok fúziójára hívja a közönséget kifejezetten erre az alkalomra készült repertoárjával. Őket követi Tordai Zoltán, aki hatéves korában kezdett el hegedülni, 11 évesen már felvételt nyert a híres Rajkó Zenekarba, 2015-ben pedig a Prímásverseny különdíjasa lett.

Az I. Debreceni Zsidó Utcafesztivál programja

2022. szeptember 11. 10.00-18.00

Színpadi programok

10.00 Helytörténeti előadás

10.30 Előadáshoz kapcsolódó vezetett séta

11.00 Gasztrobemutató Borbás Marcsival

12.30 Izreality-koncert

13.45 Haszid táncok - Debreceni Népi Együttes és Népzenei Nagykövetség Debreceni Zenekara

14.00 Kocsis Csaba versénekei

15.00 Csodarabbi-előadás

15.30 Előadáshoz kapcsolódó vezetett séta

16.00 Debreceni Dixieland Jazz Band-koncert

17.00 Tordai Zoltán és zenekara-koncert

Programok a zsinagógában

12.00 A Debreceni Zsidó Hitközség kórusának műsora

13.30 Kérdezd a rabbit! – interaktív beszélgetés

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában