Kultúra

2021.08.20. 09:00

Életrajzában benne van a falu múltja is

Szekerczés Veronika felmenői a falut alapító száz telepes család között érkeztek Újirázra.

Pár hete jelent meg az újirázi származású, Vecsésen élő Kiss Sándorné Szekerczés Veronika életrajzi könyve, Családom története Újiráztól Vecsésig címmel, amely egyben igazi helytörténeti csemege is, hiszen az olvasók a régi Újirázról is képet kapnak a megelevenedő történetek hatására.

Szekerczés Veronika B. Kiss Andrea írónőt, a Hajdú-bihari Napló tudósítóját kérte meg élete megírására. A végeredmény egy küllemében látványos, mutatós, tartalmában pedig érdekes és izgalmas könyv lett. Kiss Sándorné az utóbbi években egyre ritkábban látogat vissza szülőfalujába, de nemrégiben néhány napot Újirázon töltött a lányával, és meglátogatták a faluban élő rokonokat, ismerősöket. A könyvből sok mindent meg lehet tudni a kis település múltjáról, egykori hétköznapjairól, az itt élőkről.

Fotó: Kiss Sándorné-archív

A Szekerczés és Kormányos család, azaz Veronika felmenői a falut alapító száz telepes család között érkeztek a Sebes-Körös partjára. Innen indul a történet, ami egészen napjainkig öleli fel a család életének alakulását, vele együtt a falu közéletének, munkás hétköznapjainak, lakosságának változásait, jelentősebb mozzanatait, helyszíneit. Akinek kötődése van Újirázhoz, az szívesen olvassa majd a mindenki által jól ismert kúton, a Körös-hídon, a kanális partján, a legelőn zajló sztorikat. Veronikát az újirázi tartózkodása alatt Furák Károly polgármester is felkereste, aki szintén kapott egy dedikált példányt.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában