a helytörténész szerint nem

2021.06.18. 12:41

Járt-e Tégláson Csokonai?

Egy kutatás szerint sosem történt meg a költő hosszasan tervezett téglási látogatása.

Fotó: Szele Zsuzsanna-archív

Lapunk is hírt adott arról a vitatott, ám tévhitnek is nevezhető információról, miszerint Csokonai közkedvelt vendég volt Tégláson, a ma is álló Degenfeld-kastély építőjeként ismert Bek Pálnál. Ez viszont Balogh László Podmaniczky-díjas helytörténész kutatása alapján tévedés.

A szakértő hosszas munkájával azt támasztja alá, hogy a költő sosem járt Tégláson, noha annyi igaz a történetből, hogy valóban jó kapcsolatot ápolt az említett nemessel.

A látogatás is tervben volt, ám annak megtörténtét megakadályozta többek között rossz helyre kézbesített levél, betegség és felújítás is.

– Csokonai Vitéz Mihály és Bek Pál 1804-ben találkozott egymással egy temetésen. Ekkor a költő egy vékony kabátkában volt, így megfázott, tüdőgyulladást kapott, és hónapokra ágynak esett. Nem sokkal később azonban levelet küldött Beknek, de azt a kézbesítő tévesen a téglási bírónak adta át, így nem kapott rá választ. Néhány hónappal később Csokonai újra próbálkozott, és azt is megírta, hogy szívesen meglátogatná otthonában Bek Pált. Szerencsére ez a levél már célba ért, a nemes pedig nem is próbálta palástolni örömét, hogy vendégül láthatja a poétát – mutatott rá kutatásában Balogh László.

A szakértő elmondása alapján a történet folytatása sem alakult túl szerencsésen, ugyanis Csokonai a válaszában későbbre halasztotta látogatásának időpontját arra hivatkozva, hogy pont építik kis „Museumát”. Azonban ezután már sohasem valósulhatott meg a találkozó, mivel az orvos 1804 év végén megtiltotta a sokat betegeskedő Csokonainak, hogy friss levegőre menjen, s a költő nem sokkal ezután el is hunyt.

DKE

Borítókép: a költő sosem látta a téglási kúriát

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában