Mozivásznon a Pentezug

2021.06.03. 11:35

Díjazhatják a hortobágyi vadlovas filmet – videóval

Minden idők egyik leglátványosabb magyar természetfilmje három jelölést kapott a Green Screen fesztiválon.

Fotó: Tari Nóra

Év elején látott napvilágot a hír, miszerint elkészült Török Zoltán új természetfilmje. A Vadlovak – Hortobágyi mese című alkotás játékfilmre hajazó történettel, illetve látványvilággal mutatja be a patások és a hortobágyi puszta lebilincselő világát. A Hortobágy legszigorúabban védett területén, a Pentezugban él a világ egyik legnagyobb vadlóménese, amely meghatározó szerepet tölt be az őshazájukban, Mongóliában kihalás szélére került állatok fennmaradásában. Török Zoltán előző mozifilmje, a több nemzetközi elismeréssel díjazott Vad Magyarország után ismét rámutat arra, hogy milyen páratlan természeti értékek vesznek körül minket.

A magyar-német-osztrák-svéd koprodukció jóvoltából született alkotás premierjét eredetileg tavaszra tervezték a hazai mozikban, ám a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt végül őszre halasztották.

A filmkészítők a napokban a produkció hivatalos Facebook-oldalán " target="_blank" rel="noopener noreferrer">bejelentették, hogy a bemutatásra váró mozgókép több jelölést is kapott a németországi Green Screen természetfilm-fesztiválon. A Vadlovak – Hortobágyi mese a legjobb operatőri munka, a legjobb filmzene kategóriájában és a híres német természetfilmes emlékére alapított Heinz Sielmann-díj elnyerésére is esélyes. A fesztivált ősszel tartják egy német kisvárosban, a Balti-tenger partján.

Az elismerésre jelölt filmzenét Oliver Heuss zeneszerző komponálta, az operatőri munka pedig Jan Henriksson nevéhez fűződik. A film képi világát Badár Balázs drónfelvételei, Atte Henriksson tájképei, Boas Schwarz túzokfelvételei és Szilágyi Attila rókakölyökről készült snittjei gazdagítják.

A filmalkotók külön köszönetüket fejezték ki a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságnak és a park dolgozóinak a közreműködésért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában