Műfajteremtő duó

2020.12.05. 16:29

Manó Swing: a magyar költészet remekei lágy dallamokba csomagolva

Jéger Dorottya énekesnő új zenekara a legkisebbeket szórakoztatva tereli a magyar költészet felé.

Fotó: Manó Swing-archív

Vidámabb napok virradhatnak azokra az elkeseredett szülőkre, akik eddig az untig hallgatott gyerekzenék hallatán legszívesebben elszaladtak volna otthonról. A márciusban útjára indult Manó Swing elnevezésű zenekar ötvözi a magyar költészet nagyjait a jazz egyik legkönnyedebb műfajával, a swinggel. Az együttes énekesét, a debreceni születésű Jéger Dorottyát a Napló arról kérdezte, miért fontos a zenei kultúra hangolása már a legkorábbi életszakaszokban is, illetve miként ékelhető be egy-egy élménygazdag produkcióba a zenepedagógia.

– A swing műfaja nem volt kérdéses, amikor Boros Gábor zenésztársammal a Nana Vortex világzenei együttesből arra jutottunk, hogy gyermekzenekart alapítunk – kezdte Jéger Dorottya. Mint elmondta, az énekesnő és zenésztársa jazztanulmányokat folytatott az elmúlt években, ebben a műfajban szocializálódtak. – Az elképzelésünk az volt, hogy ne csak a gyerekek tetszését nyerje el a zenénk, hanem a felnőttekét is. A gyerekek minden műfajra befogadóak akár a dallam, akár a ritmus tekintetében – jegyezte meg az énekes, aki elárulta azt is, hogy a dalok a szórakoztatás mellett zenei nevelő célzattal születtek meg. A zenepedagógusként és terapeutaként is aktívan tevékenykedő Jéger Dorottya elmondta, zeneszerző társával együtt fontos céljuk volt, hogy a legkisebbek más műfajokat is megismerjenek, tágítva befogadókészségüket. Jéger Dorottyától nem áll távol a zenélés, a tanítás és a mentális egészség hármasának összefüggése sem: Budapesten egyéni zeneterápiát folytat magánpraxisban, sokat tanít, legtöbbet éneket és zongorát, és remélhetőleg jövőre a Feldmár Intézetben tart majd csoportos terápiákat.

Dallamos út a vers felé

A Manó Swing a magyar irodalom költőóriásainak verseit prezentálja a gyerekközönségnek, így már az egészen kicsik is megismerhetik többek között Kányádi Sándor, Nemes Nagy Ágnes és Weöres Sándor költeményeit. Jéger Dorottya arról is beszélt:

nem mindegy, milyen zenén szocializálódnak a fiatalok, hiszen a gyermekkorban hallottak egy életre megalapozhatják zenei ízlésünket, a zenei kultúrához kapcsolódó viszonyunkat.

– Bár a zenekar-kapcsolatos első beszélgetésünk után egy nappal karanténba került az ország, mi töretlenül készülünk a fellépésekre, melyek közül kiemelten várjuk a találkozást a debreceni közönséggel – folytatta Dorottya, aki kitért arra is: a Youtube-on megtekinthető videóik az évszakok köré tematizálódnak, emellett a koncertjeiket is igyekeznek majd zeneterápiával, interaktivitással színesíteni. A klipeket és a stúdiófelvételeket is maguk készítik, a téli szünetre pedig Kányádi Feketerigójával készülnek nemcsak a szórakozni vágyó kicsik, hanem az egész család számára.

SZD

Borítókép: Jéger Dorottya és Boros Gábor gőzerővel készül a tavaszra tervezett debreceni koncertre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában