csip

2020.09.17. 21:03

Várja a gyerekeket és a fiatalokat a színház

Ebben az évadban is izgalmas, elgondolkodtató interaktív előadásokkal várja a Csokonai Ifjúsági Program a gyerekeket és az ifjúsági korosztályt.

A CSIP nagyon népszerűvé vált az utóbbi években a debreceni és környékbeli fiatalok körében, hisz programjaik közvetlen formában, a játékba a diákokat is bevonva világítanak rá mindennapi, kortárs problémákra.

Mivel a koronavírus-járvány miatt a CSIP csapata jelenleg nem tud az osztálytermekbe utazni, a pedagógusokat és az osztályokat várják új játszóhelyükre, a Debreceni Művelődési Központba, ahol egyszerűbben megoldhatók a járványügyi intézkedések – olvasható a színház közleményében.

A CSIP alapvetően a gyerekeknek és a fiataloknak készít programokat. Színházi nevelési előadásaikat kinyitják a résztvevők felé, vagyis egy-egy lényegi ponton megállítják a produkciót és megszólítják a résztvevő fiatalokat, hogy a drámában kibontakozó konfliktusok miértjén együtt gondolkozzanak velük, és a színház nyelvén keresztül körüljárják azokat a krízishelyzeteket, amelyeket végigélnek a történetek szereplői. A Kövek két fiatal barátságát mutatja be, és azt, hogy önmaguk és barátságuk határainak feszegetése hogyan okozhat komoly tragédiát. A Kövek célkorosztálya az 5-6. évfolyam. Az 5-7. évfolyam számára íródott Jeruzsálem története arra kínál megoldást, miként lehet emberként reagálni egy szélsőséges ideológiák által uralt világra, míg a CSIP új előadása, a Kimondhatatlan a családon belüli bántalmazásról szól. Két lány történetén keresztül mutatják be a szereplők, mi történik, ha a fizikai erőszak, a manipulálás, a folyamatos kritizálás, az agresszív, megalázó, lealacsonyító beszédmód egy családban mindennapossá válik. Ez az előadás a 9-12. évfolyamot célozza meg, de felnőttek részvételét is várják.

A CSIP tagjai a drámaórákon csoportos játéktevékenységet kínálnak: felépítenek egy képzeletbeli világot az osztállyal, amelyben tagjai szereplőként vonódnak be a történetbe. A 6-10. évfolyam számára készült Bence táskája az iskolai bántalmazás, a zaklatás működését, és a különböző szerepek felelősségét járja körül. A résztvevőknek lehetőségük van a problémát többféle nézőpontból vizsgálni, különböző szereplők felelősségén gondolkodni egy fiktív helyzetben, a szerep védettsége mellett.

A CSIP-es csapat, a Csokonai Színház színházi nevelési szakemberei, Gemza Melinda, Madák Zsuzsanna és Varga Nikolett, közös gondolkodásra invitálják a fiatalokat, hogy a színház nyelvén mesélhessenek nekik fontos társadalmi, emberi, közösségi kérdésekről.

A részletes programról és a jelentkezési feltételekről itt olvashatnak az érdeklődők

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában