augusztus 20.

2020.08.21. 18:49

Kenyérszentelés, koszorúzás a falumúzeum udvarán

Szent István szobra előtt tisztelegtek Nyírmártonfalva lakói az államalapítás ünnepén.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A település főutcájának igazi gyöngyszeme a Polgármesteri Hivatallal szemben kialakított falumúzeum, és annak környéke, mely kiváló helyszínt biztosít kisebb, de akár nagyobb létszámú rendezvények, megemlékezések méltó lebonyolításához is. Nem véletlen tehát, hogy a település augusztus 20-i megemlékezésnek, államalapító Szent István és az új kenyér ünnepéhez kapcsolódó rendezvénynek is ez a közösségi tér adott helyet, ahol valamennyi állami ünnep emlékműve, így a helyi Nyári Sándor fafaragó művész által készített Szent István emlékszobor is áll.

– Sokáig nem volt jellemző Nyírmártonfalvára az állami ünnepek alkalmából tartott nyilvános megemlékezés. A települési önkormányzat, valamint a vitéz Almási Sándor által vezetett Kéknefelejcs Hagyományőrző és Kulturális Örökségvédelmi Egyesület hagyományt kíván teremteni a jövőben az állami ünnepek alkalmából szervezett nyilvános megemlékezéseknek, ahol minden érdeklődő közösségben róhatja le kegyeletét, vagy tiszteleghet nemzeti hőseink, örökségeink emléke előtt – fogalmazott a polgármester.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Megszentelték az új kenyeret

A délelőtt kilenc órakor kezdődött ünnepségen Filemon Mihály polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd kiemelte, hogy a település központi megemlékezéseinek egyik fontos alkalma államalapító Szent István ünnepe. A Himnusz közös éneklését követően Tasi Sándor, a megyei közgyűlés alelnöke szólt az egybegyűltekhez. Ünnepi beszédében először Szent István Imre herceghez intézett leveléből idézett néhány gondolatot, majd így folytatta:

– Augusztus 20-án nemcsak az államalapítást ünnepeljük, hanem a magyar nemzetet is. Azokat a magyar embereket, akik a történelem során elszenvedett viszontagságok ellenére tekintélyt vívtak ki maguknak. Azzal pedig, hogy Istvánt a pápától kapott koronával avatták magyar királlyá, nemcsak a tény alapján, hanem a jog szerint is elismerték Magyarországot keresztény államnak – hangsúlyozta az alelnök. Az ünnepség részeként Kósa Dávid és Szabó Ivett előadásában az alkalomhoz illő verset hallhattak az egybegyűltek, vitéz Almási Sándor pedig a kenyérszentelés hagyományának kialakulásáról beszélt. Ezt követően Tarapcsák János görögkatolikus parókus megszentelte Nyírmártonfalva új kenyerét.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Koszorúzás, főhajtás Szent István szobránál

Az augusztus 20-i megemlékezés záró részeként megkoszorúzták a közösségi tér központi helyén álló Szent István szobrot. A megyei közgyűlés nevében Tasi Sándor, a helyi önkormányzat részéről Filemon Mihály polgármester hajtott fejet az emlékmű előtt. A Polgárőr Egyesület koszorúját Gyarmati Lajosné egyesületi elnök és Kósa Gábor, a Kökényes Néptánccsoport koszorúját Hérákné Kovács Andrea és ifj. Tarapcsák János helyezte el. A helyi örökségvédelmi egyesület képviseletében Asztalos János, Puskás Tibor és Papp Sándor, a Vitézi Rend Hajdú-Bihar Megyei Hadnagysága részéről pedig vitéz Almás Sándor koszorúzott.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában