egy kis helytörténet

2020.07.10. 13:04

Debrecen keleti részébe kalauzol a Méliusz új online kiállítása

Ezúttal a Veres Péter-kert és a Geréby-telep múltjába nézhetnek be az érdeklődők.

Fotó: Méliusz-könyvtár

Július 10-től érhető el a Méliusz Juhász Péter Könyvtár legújabb virtuális helytörténeti kiállítása az intézmény honlapján. A tárlat Debrecen két keleti városrészét, a Veres Péter-kertet és a Geréby-telepet mutatja be.

A könyvtár közleménye szerin a kiállítás a városrészek történetéről, az utcanevek eredetéről, az itt működő oktatási, egyházi intézményekről, az elérhető szolgáltatásokról mesél az érdeklődőknek.

Fotó: Méliusz-könyvtár

Külön fejezet foglalkozik a Geréby-telep névadójával, a debreceni patrícius kereskedő Geréby családdal, melynek tagjai közt fűszerkereskedők, iparosok, jogászok, katonatisztek egyaránt voltak. Aki ellátogat a virtuális kiállítás honlapjára, megtudhatja azt is, melyik híres költőnkkel párbajozott 1899-ben a család tagja, Geréby Pál.

A tárlat anyaga elsősorban a könyvtár helytörténeti gyűjteményéből került ki, de a könyvtár felhívására érkezett lakossági fotókból, dokumentumokból is válogatott Nagyné Marton Andrea, a kiállítás kutató-szerkesztője.

A kiállítást Papp Viktor, a városrészek önkormányzati képviselője ajánlja. A virtuális megnyitón a Csapókerti Pávakör előadásában nyírségi dalokat hallhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában